Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (0)
Емил Кременлиев пред Silentbet: Левски е марка във футбола ни и влизането в Топ 6 не е химера
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:32 / 10.12.2020Коментари (1)844
©
Емил Кременлиев е един от героите от САЩ 94. Един от тези, които тогава изкараха народа по улиците и му подариха едно незабравимо лято. На онова световно славният ни национален отбор по футбол завърши четвърти. Постижение, което едва ли някога ще бъде подобрено от следващите поколения. Кременлиев е също двукратен шампион на България с Левски и е сред футболистите, играли за Левски и ЦСКА.

В интервю за Silentbet, Емил Кременлиев говори за възхода на настоящия си клуб Арда, на който е помощник-треньор, за развоя на първенството, защо у нас вече не се правят футболисти и как националният ни отбор може да излезе от пропастта.

Г-н Кременлиев, Арда прави фурор този сезон. Ако е вярно, че апетитът идва с яденето, мислите ли вече за Европа?

Това е доста силно казано. Ние прескачаме стъпало по стъпало, тъй като във футбола има неписано правило, че не могат да се прескочат две-три стъпала наведнъж.

На кое стъпало тогава в развитието си като отбор е Арда?

Първо искаха от нас да влезем в елита. Влязохме. После ни бе поставена цел да се утвърдим при майсторите. Утвърдихме се. Сега се борим за влизане в Топ 6 и да се представим добре в турнира за Купата, който нашият треньор вече е печелил с друг клуб. Разбира се, след като подсилим тима на някои постове през зимната пауза и ако напролет ни се отдаде възможност за нещо повече и обстоятелствата позволят, ние ще се борим докрай за колкото се може по-високо класиране.

Кърджали е сред малкото наши отбори, които разчитат на повече български футболисти?

Такава е политиката на клуба и смятам, че е правилна. Нещо повече. При нас има българи, които никога не са играли толкова добре в предните си български клубове. В Арда те преоткриха себе си.

Възможно ли е Арда или Локомотив (Пд) да объркат сметките на претендентите за титлата Лудогорец и ЦСКА София?

Съгласен съм, че Лудогорец и ЦСКА ще се борят да станат първи. Но след тях се очертава оспорвана битка за местата, даващи право на участие в евро турнирите, и класиране в Топ 6. Не само Арда и Локомотив се борят за шестицата. Очаквам при Локомотив да има отстъпление, което не е свързано с напускането на Акрапович. На това мнение бях и когато той водеше тима в това първенство и в един момент бяха лидери. Отборите вече разгадаха играта на Локомотив, затова имам основание да смятам, че при тях ще се получи спад.

Кои са другите кандидати за Топ 6?

Берое, който изостана временно, заради отложени мачове. ЦСКА 1948 направиха стойностна селекция, а и присъствието на фигура като Красимир Балъков се усеща. Черно море също е устремен към шестицата, след като разполага с добър треньор в лицето на Илиан Илиев и качествени изпълнители. И тук задължително да вмъкна и Левски. Влизането в Топ 6 не е химера за тях, защото Левски си е Левски.

Левски може и да е име, но финансовата криза го съсипва и това му се отразява спортно-технически. Това е само временно. Левски е марка в нашия футбол, има и голяма фенска маса. Той е разпознаваем футболен бранд и привлекателен за спонсори. Чета, че вече се е сдобил с един, два нови спонсора. Ще има и още, и постепенно ще се изправи на крака.

Колко скоро очаквате да се случи?

Още напролет ще видите един различен Левски. Кризата при него няма нищо общо с кризите в другите клубове. Като Сливен например, където затриха футбола, или по-пресен пример с Нефтохимик, който започна мач със седем футболисти и след като в 10-ата минута остана с шест, двубоят приключи. Говорим за Нефтохимик, който преди години беше трън в очите на лидерите и редовно в челото на класирането. Случващото се с този отбор е срам за общината в Бургас и за местната общественост.

Г-н Кременлиев, защо в България вече не се произвеждат добри футболисти, както преди години?

Изтървано е положението от най-ранна възраст. Играчите не са научени на елементарните неща във футбола, не са придобили навици. И това го разбирам, чак когато даден футболист дойде при мъжете.

Защо се получава така? Нямаме треньори, които да работят с подрастващи, или причината е друга?

Комплексни са причините. Много млади треньори нямат стимул да работят за 1000 лева. Аз съм говорил с такива. Спряха с футбола и решиха да си вадят хляба с друго. Липсват и финансови стимули за треньорите. Примерно един специалист вади едно-две добри момчета от деца, после му ги вземат Левски, ЦСКА или Лудогорец. Дали ще ги развият или погубят, е друг въпрос. Но треньорът, който ги е създал от най-ранна възраст, не получава стимули. Такива, каквито вероятно ще вземат за трансферите в чужбина първите треньори на Мартин Минчев и Филип Кръстев, сигурно и на Станислав Иванов. Но, за да прави един треньор подобни футболисти, той трябва да е постоянно поощряван от ръководителите си за свършената работа. Има и други причини да нямаме силни млади футболисти. Няма количество, както преди. Защото, ако има количество – примерно 10-15 играчи на година, в които треньорите виждат нещо, все двама-трима качествени ще излизат от тях. Дисциплината, отговорността и самосъзнанието на децата също са от значение. Преди треньорът казваше на тренировка на най-малките как да застават в защита, какъв да им е подходът и т.н. Който не изпълняваше, си тръгваше, и идваха други, тъй като имаше много желаещи да тренират футбол. Сега животът е различен. Предлага други изкушения и занимания за децата, и трябва едва ли не да молим родителите да ги водят на стадиона.

Виждате ли все пак футболисти, които могат да възродят националния отбор и той отново да побеждава?

Трябва да се заложи на повечето футболисти от младежкия национален отбор. Сред тях има момчета, които могат да израснат и да са част от един по-добър държавен тим. Нека ги налагат. В началото може и да губят, но публиката ще прости загуби на 22-23-годишни. По-добре да губят те, отколкото да губим с футболисти на 32 години, като Сисиньо например. Моите уважения към него, полезен е на Лудогорец, но на моя пост десен бек има достатъчно българи, които да свършат работа. От националния ни отбор не се иска да стане равностоен на големите, а да не е последен в групата си и да не пада от съперници като Малта, Люксембург и който се сетите. Имаше някакво съживяване при Хубчев, но бързо приключи. Затова мисля, че с оглед на целите в обозримото бъдеще, трябва да се даде шанс на поколението, което излезе от младежкия национален тим тази година.

Българин или чужденец трябва да наследи Георги Дерменджиев в националния?

Задължително българин. С чужденците вече имаме горчив опит. Чужденец с български футболисти в българския национален отбор не може да работи.

Как Ви се струва вариант със Станимир Стоилов за нов национален селекционер?

В него има логика. Мъри се доказа в бранша и неговите знания и опит, които евентуално може да предаде на младите играчи, за които вече говорих, ще са от голяма полза. Нашият треньор в Кърджали също би развил качествата на младите, но той има недовършена работа с Арда. Държа да уточня, че в случая изразявам само мнение, защото единствено Емил Костадинов ще предложи новия селекционер за одобрение от Изпълкома.
Още по темата: общо новини по темата: 152
25.05.2021
12.05.2021
10.05.2021
08.05.2021
07.05.2021
28.04.2021
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Повече приличат на китайска марка менте в момента.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Евдокия Попадинова е футболист №1 при дамите
Стилиян Петров получи награда за благотворителност
Олександър Бабич: Показахме характера на Пирин
Пирин Благоевград изненада безгрешния Крумовград в края
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: