Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Още 127 млн. лв. за иновации във фирмите за изкуствен интелект и облачни и водородни технологии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:17 / 17.05.2023Коментари (0)334
©
"Даваме "зелена светлина“ на още 127 млн. лв. за българските фирми. Както обещахме, в рамките на мандата на Служебния кабинет, отваряме и новата програма "Конкурентоспособност“, която ще има няколко процедури за общо 3 млрд. лв. Това са пари за българските микро-, малки и средни предприятия, но и за големите. Снощи късно публикувахме за обществено обсъждане първата от тези процедури – 127 млн. лв. за разработване на иновации в родните предприятия“.

Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод публикуваната за обществено обсъждане късно снощи процедура "Разработване на иновации в предприятията“ от новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027, съобщиха от Министерството.

Подкрепа могат да получат например иновации, свързани с изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет в усвояване на изкуствения интелект, с облачни изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), с комуникационни мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление, посочи още Пулев. По думите му, ще се насърчават иновации, свързани със стартирането на серийно производство на български автономни роботи и системи и внедряването им в промишлеността и в сектори с дългосрочен дефицит на кадри като земеделие, хигиенни дейности и др.

Пулев уточни, че безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат родните фирми, ще бъде между 50 000 лв. и 500 000 лв., като съфинансирането ще бъде до 60%.

Органът, който управлява програмата – Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа (МИР), публикува документите за обществено обсъждане, като напомня, че парите са

допустими за кандидатстване от микро-, малки и средни предприятия, но и от големи компании, включително такива с до 499 души персонал, ако са в сътрудничество с малки и средни предприятия.

По мярката ще могат да кандидатстват компании от различни икономически сектори, като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – "Информатика и ИКТ“, "Мехатроника и микроелектроника“, "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустими за финансиране ще бъдат и нови решения в биотехнологиите и здравословния начин на живот, водород-базирани технологии и използването на водород в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства ще се отпускат още за иновации и дигитализация на културни и творчески индустрии като медии, библиотеки, сценични и визуални изкуства и др. Допустимите разходи ще включват и наемане на квалифицирани специалисти, учени, технологични специалисти и др. Важен елемент в мярката е възможността предприятията да заявят защита на индустриалната собственост, като разходите, свързани с този процес, ще се поемат от програмата.

Предложения и коментари могат да се подават в срок до 23.05.2023 г. (включително) единствено в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕФСУ, раздел "Европейски фондове при споделено управление (2021-2027)“, "Процедури за обществено обсъждане“ - https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/InfoPublicDiscussion/0a5a4290-5c65-42e6-a86a-9eff0d362875 .

Другите две процедури, които предстои да стартират до края на годината, са за внедряване на иновации с бюджет 293 млн. лв. и за семейни компании и фирми от творчески индустрии с бюджет 117 млн. лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: