
ЗАРЕЖДАНЕ...
Цените по заведения на морето "завряха", порция миш-маш удари 18 лева | ||||||
| ||||||
По крайморските заведения във Варна на някои места може да ядете сутляш за 13 лв., а на други за същата сума свинска пържола с гарнитура или 400-грамова пица калцоне. Има салати по 30 лв. и такива за по 12 лв. Цените на основните ястия също варират в огромен диапазон - от 12 лв. до над 70 лв. В повечето ресторанти в града може да похапнете за около 50 лв. на човек. Изключение правят ресторантите на Морска гара, които в момента са най-оборотните и най-скъпите във Варна. Там цените са средно по 100 лв. на човек. Пример за това е и един от ресторантите в района, който преди година се прочу със сметка от над 600 лв., където пържолите се таксуват на цени от по 100 грама. Солено Доста солено излиза и обяд в Синеморец. Най-евтин е тараторът, който се сервира срещу 7 лева, а рибената чорба е 9 лева. Порция пиле с ориз пък се предлага за 13 лева. За 300 грама сафрид пък трябва да приготвите 17 лева. За сравнение на Ахтопол цената на студената супа е 4,50 лева, а рибената е по 5,50 лева. Порция миш-маш пък е 8 лева. По Южното Черноморие бясно вдигат цените. В повечето от заведенията, особено ако са разположени на първа линия до морето, скромен обяд за двама излиза не по-малко от 60 лв. Ако човек реши да се поглези и добави към основното блюдо аперитив, салата и десерт, то сметката ще набъбне над стотачка. Евтинджос В курортите обаче все още може да се намерят и по-евтини гозби. Тези местенца не се срещат на всяка крачка и човек трябва да се поогледа и да разпита местните жители, за да ги открие. Храна на приемливи цени може да се намери в оборотните обекти за бързо хранене. В центъра на Равда има няколко такива и в тях човек може да похапне на обяд или вечеря за 10-15 лв. включително и с десерт. Гозбите излизат средно по около 6-7 лв. Изборът в менютата е огромен - от сирене по шопски и мусака до пържоли и рибни деликатеси. Порциите са доволно големи, а цените народни. Алкохол Недостатък за туристите е, че в тях не се сервира алкохол. В обектите тип "бързо хранене" се предлагат основно ястия от традиционната българска кухня. Порция свинско с картофи струва 7 лв., а пиле с ориз е 6,50 лв. Толкова струва и мусаката. По 3,70 лв. се харчи супа топчета и пилешката, а постните чорби като леща и боб са по 3 лв. Тараторът се харчи по 3,30 лв. Порция агнешка дроб сарма може да се поръча срещу 6,50 лв., свински карета със сос за 6 лв., а пълнените чушки с кайма са с цена 6,40 лв. Предлагат се и няколко вида свежи салати на цени от 2,50-2,80 лв., но грамажът им е по-скоро като за гарнитура. Най-евтина е гарнитурата от варени картофи с лук, която струва едва 1,50 лв. Пиците от будката излизат тънко Евтино похапване на крак може да се намери и в обектите, които предлагат пица на парче. Парчето пица, поднесено в хартия, струва от 3 до 4 лв. Относително евтини са и скарите на дървени въглища, от които може да се купят кюфтета, кебапчета, принцеси с кайма и пилешки филенца. Прясно приготвената пред клиента храна излиза не повече от 8-10 лв., при това с гарнитура и хляб. На много места в южните курорти се предлагат и пилета на грил за дома. Половин печено пиле струва 14 лв., а цялото е 20 лв. С едно печено пиле се осигурява обяд за четиричленно семейство, което си е направо без пари на фона на скъпите ресторанти. Проверявайте в нета и с ИИ за добри кръчми За да имате едно незабравимо изживяване, без да останете неприятно изненадани от сметката, най-добре предварително проучете къде отивате в интернет. Там повечето заведения са публикували менюта с цените си. За проучването си може да се доверите и на приложенията с изкуствен интелект като ChatGPT, които също добре се справят с рисърча на данни в световната мрежа. Във Варна има и редица заведения, които от години се радват на добра репутация с народни цени и качествена храна. |
Още по темата: | общо новини по темата: 567 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/95 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg