Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България открива индустриална зона за 1-2 млрд. евро
Автор: Самуил Иванов 16:55 / 10.04.2023Коментари (0)336
© Фокус
България открива индустриална зона за 1-2 млрд. евро в Доброславци. Това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг в Министерски съвет във връзка с обособяването на нова икономическа зона за привличане на стратегически инвеститори в автомобилния сектор, предаде репортер на "Фокус". 

"Правителството направи една решителна крачка, която ще създаде предпоставките България да привлече ключов международен инвеститор в размер на 1,2 млрд. евро. Днес МС основа база Доброславци. Тази зона няма паралел в държавата, тя ще се простира на площ 290 хектара. Зоната ще се намира на 15 км от идеалния център на град София, близо до работната ръка. Зоната ще отговаря на нуждата на хората, залагаме на качествена инфраструктура - ще има зелени площи, велоалеи, ще има зарядни колонки за автомобили. Това е един от най-бързо растящите сегменти в страната. В момента той допринася за 11% от БВП ма страната", обясни министърът.

"Ние до този момент сме се проваляли в тази мисия, защото не сме имали качествена инфраструктура. Вече имаме и той идва в контекста на служебния кабинет. Този ход е приветстван от всички наши международни партньори. Ние в момента създаваме предпоставките да успеем да привлечем ключов инвеститор от висок калибър. Най-важното е, че създадохме всичко условия това да се случи в най-кратък период от време. Мога да споделя, че през последните месеци сме в диалог с много приоритетни инвеститори. Говорим за такива от Европа и Азия. Те ще променят лицето на страната и ще създадат хиляди работни места. Заложили сме всички предпоставки да направим още две такива зони в Южна и Северна България. Това е част от дългосрочна стратегия", подчерта Пулев. 

"Автомобилната индустрия го заслужава. Спрели сме се тази зона да бъде управлявана от дъщерно дружество на Националната компания “Индустриални зони" на база на опита. С това решение отговаряме на повишения инвестиционен интерес на компании от Азия и Европа. България показва проактивна позиция и няма да бъде заобикаляна от големите инвеститори", изтъкна министърът на икономиката Никола Стоянов

Министър Пулев допълни, че страната е успяла да приватизира тази локация, която в миналото е била използвана за летище на военните. Той каза, че през годините терена е бил обект на сериозен интерес от множество инвеститори. Според него индустриалната зона ще се превърне в ключова за страната, защото е близко до София и създава условия за работна ръка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: