Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Няма да има прошка, приеха закона за спортното хулиганство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:55 / 26.07.2018Коментари (3)3196
© Blagoevgrad24.bg
Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия срещу спортното хулиганство. Мерките бяха одобрени в спешен порядък заради началото на футболното първенство.

Достъпът до спортното мероприятие ще се осъществява чрез предоставянето на документ/знак, персонализиращ посетителите, или след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. Тази разпоредба ще влезе в сила една година след обнародването на промените.

Разширяват се правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спортното мероприятие, свързани с недопускането в спортната зона и спортния обект на лица с наложени принудителни административни мерки, на малолетни и непълнолетни без придружител. Въведено е изискването съгласието на дееспособен придружител на малолетни и непълнолетни да се удостоверява с декларация.

Едно пълнолетно лице може да бъде придружител на не повече от три деца до 16 години, освен в случаите на организирано посещение от учебни заведения или спортни организации и когато е родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за децата.

В приетите промени е описано подробно поведението, което се счита за спортно хулиганство. То включва и отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа.

Системата от наказания е допълнена с принудителни административни мерки, които за определени противообществени прояви ще бъдат налагани от Районното управление на МВР по местоизвършване на деянието, а глобите са завишени.

Например за нахлуване на спортния терен, хвърляне на предмети, отправяне на ругатни, предизвикване или участие в сбивания ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години.

За посегателство над състезатели, съдии, полицейски органи или за унищожаване или повреждане на чуждо имущество ще се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа, или задържане в териториална структура на МВР за срок от пет до 15 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от две до три години.

Когато противообществената проява е извършена от непълнолетен на възраст от 16 до 18 години, се налага задържане в териториална структура на МВР за срок от пет до 10 денонощия и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години.

Въвеждат се допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамери на спортните обекти. Организаторите на спортни мероприятия ще унищожават видеозаписите не по-рано от три месеца след изготвянето им, освен в случаите, когато те съдържат данни за извършено престъпление или нарушение по този закон, пише БТА.
Още по темата: общо новини по темата: 158
07.06.2019
06.06.2019
04.06.2019
04.06.2019
30.05.2019
29.05.2019
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ругатни и неприлични жестове ??? Малоумници !
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: