Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюстендил си спомни за праведника на народите Петър Михалев
Автор: Венцислав Илчев 20:26 / 08.05.2024Коментари (0)870
Кюстендил си спомни за праведника на народите Петър Михалев, предаде репортер на "Фокус“. В залата на Възрожденското училище се проведе възпоменание по повод 125 години от рождението на един от спасителите на българските евреи. Присъстваха председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, зам.-областният управител на Кюстендил Мария Зарева – Йорданова, зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска, общински съветници, историци, научни работници и граждани.

Гост на събитието беше и почетният гражданин на Дупница проф. Рахамин Шекерджийски.

Вечерта беше открита от директора на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички. Той посочи, че възпоменателното събитие е част от програмата по повод 80-та годишнина от героичното спасяване на близо 50 000 български евреи от Холокоста през Втората световна война. "Да се говори за тези събития от миналото и за достойните българи никога не е късно“, допълни Дебочички.

Думата беше дадена на доц. д-р Ангел Джонев, който презентира подробности от живота и делото на Петър Михалев и участието му в спасяването на българските евреи. Обявеният за праведник на света е роден в Кюстендил. В родния си град завършва основното и средното си образование. През Първата световна война Михалев служи в армията, след това записва специалност "Право" в Софийския университет, която завършва през 1921 г.

Историкът показа и картина, дело на Петър Михалев. През 1920 година видният кюстендилец рисува картината, притежание на Регионалния исторически музей.

Разказът продължи с това, че в Кюстендил Михалев се връща като съдебен кандидат, а след това е мирови съдия в Трекляно, Ботевград и Кюстендил, където остава до 1929 г. През следващата година се установява в София.

През 1934 г., след Деветнадесетомайския преврат, Михалев е назначен за околийски управител на Кюстендил. Изпълнява длъжността до края на  1934 г. През  януари 1940 г. е избран за депутат от Третата кюстендилска избирателна колегия, в 25-то Обикновено Народно събрание.

На 8 март 1943 г. Петър Михалев е в Кюстендил. Научава от свои приятели, че се готви депортиране на евреите от Кюстендил и остава разочарован, че е бил прескочен като депутат и не е уведомен за това. Той решава да замине за София, пътувайки заедно с делегацията за спасяването на българските евреи – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов.  На следващия ден цялата делегация се среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев.

Доцент Джонев продължи разказа си с последващите действия, довели до спирането на депортацията и произлезлите от това събития. След преврата от 9 септември 1944 г. Михалев е подложен на редица репресии от новия режим, съден е от т. нар. Народен съд и е осъден на доживотен строг тъмничен живот.

През 1949 година той е амнистиран и освободен. Въдворен е да живее в Кюстендил. След 1953 година му е разрешено да се върне в София, като няма право да упражнява адвокатската си професия. Няколко години по-късно отново е въдворен в Кюстендил, до 1963 г. Тогава отново му е разрешено да се върне в София.  През 1973 г. израелската комисия към Държавния институт "Яд Вашем“ го провъзгласява за "Праведник на света“.

Гостите си припомниха събитията около готвената депортация и силният отпор от страна на представителите на кюстендилската общественост.

Още по темата: общо новини по темата: 14
09.03.2024 »
09.03.2024 »
25.10.2023 »
12.09.2023 »
09.05.2023 »
27.03.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: