Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Кюстендил представиха изложбата "Памет и плакати"
Автор: Венцислав Илчев 16:44 / 09.03.2024Коментари (0)1046
В Кюстендил представиха изложбата "Памет и плакати“, предаде репортер на "Фокус“. Тя беше открита в къща музей "Димитър Пешев“ и е част от програмата, посветена на 81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Изложбата беше представена пред представители на местната и държавна власт.

Плакатите, включени в изложбата, са тематично посветени на проблема с антисемитизма в нашето общество и борбата срещу него чрез изкуството. Изложбата припомня проявата на силна гражданска солидарност, стигнала до правителствените кръгове, благодарение на която близо 50 000 български евреи са били спасени от депортиране в концентрационни лагери.

Колекцията от плакати е създадена в сътрудничество между Международното триенале на сценичния плакат в София и Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България. В Кюстендил изложбата беше представена от  Явор Койнаков, главен експерт в Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

"Кюстендил e много важна точка в европейската и световна история при спасяването на евреите. В тези плакати ще видите различни теми, които са засегнати. Свързани с еврейската идентичност, с нещо от историята на спасяването, нещо от историята на спасителните коридори които са се случвали. Има едно важно послание в този проект – Как се запазва паметта? Как тя преминава през различните поколения? Ще видите работата на 12 известни автори в плакатното изкуство, които са рефлектирали по темата за насилието, нетърпимостта, нетолерантността“, каза Явор Койнаков.

Той допълни, че изложбата, ситуирана в къщата музей на Димитър Пешев, звучи по особен начин, защото това е ключово място при запазването на паметта за тези събития.

"Толкова по-важно е сега, когато светът отново е изправен пред прояви на нетолерантност, на насилие, на опустошителни войни. Този разказ за човешките ценности, за хуманните ценности който историята на Кюстендилската делегация на Димитър Пешев носи, са изключително важни за нас“,  заяви Явор Койнаков.


Още по темата: общо новини по темата: 13
09.03.2024 »
25.10.2023 »
12.09.2023 »
09.05.2023 »
27.03.2023 »
11.03.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: