Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Кюстендил отбелязаха Деня на българо-израелското единство
Автор: Венцислав Илчев 14:47 / 25.10.2023Коментари (0)297
В Кюстендил отбелязаха Деня на българо-израелското единство, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в двора на къща музей "Димитър Пешев“. На 25 октомври се навършват 21 години от откриването на музейния обект, който единствената експозиция в пределите на България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. Присъстваха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, временно изпълняващият длъжността кмет на Община Кюстендил Светослав Василев, Велбъждския епископ Исаак, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на еврейската общност, представители на институции, духовници, граждани. Събитието започна с химните на България и Израел.

Пред присъстващите доц. д-р Ангел Джонев посочи, че къщата музей "Димитър Пешев“ е проект между  Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел.  За успешното му реализиране особени заслуги имат бившият кмет на Кюстендил Кирил Алексов и посланикът на Държавата Израел Емануел Зисман. Музеят е символ на българо-израелското сътрудничество, а в годините през съществуването му през залите са преминали хиляди посетители, които са почерпили познание за съдбоносните събития, разиграли се през Втората световна война, както и за решителния принос на петимата кюстендилци - Асен Сучмезов, Владимир Кулртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев. За своето човеколюбиво дело те получават висшето признание - праведник на света от мемориала "Яд Вашем" в Израел и орден "Стара планина" Първа степен, в България.

"През последните дни техният пример е особено важен, защото страданията, предизвикани от терористичната атака на 7 октомври срещу мирни граждани в Израел, напомнят на най-тъмните времена на Холокоста“, каза още доц. д-р Джонев. Той припомни за реализираната амбициозна програма посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която е станал част и от националния план, проведен под патронажа на Президента на Република България.

Беше обявено, че 2024 година ще бъде годината на Димитър Пешев, поводът е 130 години от неговото рождение. Този юбилей се допълва от 125-годишнината от рождението на Петър Михалев и от рождението на Асен Суичмезов. В същото време беше споменато, че група български евреи са събрали финансови средства, чрез които да бъде създаден Център за толерантност и хуманизъм.  

"Всеки път влизайки в дворите на къщата музей на Димитър Пешев и на неговите съратници, потрудили се за спасяването на българските евреи, си спомняме за техния живот и за тяхното дело. Веднага си спомняме и словото на Господ Иисус Христос – Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове божий. Не онеци които са смирени по сърце, по душа, които имат вътрешен душевен мир, а онези които се стремят този мир да е не само вътре в тях, но и около тях. Несъмнено това го показаха, доказаха и ни оставиха пример тези бележити български мъже – кюстендилци“, каза Велбъждския епископ Исаак. Пред присъстващите говори и журналистът, писател, наследник на спасени евреи от Ямбол - Исак Гозес. Със свои изпълнения в програмата се включи и актрисата Христина Пипова. Гостите на Деня на българо-израелското сътрудничество в Кюстендил поднесоха цветя на паметника "Поколения“. Те запалиха и свещи на признателност.


Още по темата: общо новини по темата: 13
09.03.2024 »
09.03.2024 »
12.09.2023 »
09.05.2023 »
27.03.2023 »
11.03.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: