Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриват "Киномания" с филма на Командарев "Уроците на Блага"
Автор: ИА Фокус 12:55 / 12.11.2023Коментари (0)321
©
"Киномания" винаги е била мост между киното и другите изкуства. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов пиарът Надежда Московска.

На 16 ноември стартира 37-ото издание на филмовия фестивал "Киномания". Откриването е идния четвъртък в Зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага". Фестивалът се организира от Националния дворец на културата заедно с Фондация "Имам идея“ и благодарение на подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд "Култура“, Национален филмов център и Столична община. 

В 37-ото издание на фестивала ветрилото е много широко разтворено, разказа Надежда Московска, като сподели, че сред акцентите в програмата на "Киномания" са национални премиери на най-доброто от световното кино, музикални филми, различни класически удоволствия, сред които и оперни филми. "Зрителите ще могат да се насладят и на оперни филми по повод 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – сценографът, режисьор и майстор на оперните постановки. Първите прожекции на оперните филми на Дзефирели: "Бохеми“, "Отело“, "Палячи“, "Селска чест“ и "Травиата“ ще бъдат представени още преди официалното откриване на фестивала на 16 ноември – на 13 ноември в кино "Одеон“.

Според нея тъй като в "Киномания“ няма конкурсна програма, "имаме лукса да позволяваме да правим панорами“. В тазгодишното издание ще бъдат отбелязани няколко годишнини, една от които е 50-годишнината на филма за историята на киното "Амаркорд“ на Федерико Фелини. "Ще бъде отбелязани годишнините на Робърт де Ниро, който навършва 80 години – тази година ще гледаме "Пробуждане“, където той си партнира с Робин Уилямс, филм на нелека тема, но истинска класика. "M. Butterfly“ с Джеръми Айрънс, който навършва 75 години. Ще отбележим също Катрин Деньов и Жерар Депардийо – те са в онази част от програмата, която е посветена на френското кино – Фестивалът на френския филм, който "Киномания“ съорганизира съвместно с Френския културен институт и френското посолство.“

Друго предложение от програмата на "Киномания“ е филмът на Матео Гароне "Аз, капитанът" – филмът, спечелил "Сребърен лъв“ във Венеция и италианското предложение за "Оскар“, разказа още Надежда Московска. "Ще видим и Майкъл Кейн във "Великият беглец“, ще видим и любимия на мнозина Майкъл Фасбендър в "Гол за победа“, ще видим и последния филм на Мишел Гондри "Книгата с решенията“ – един много симпатичен и хумористичен филм за творческата криза. Немалко италиански филми имаме тази година в програмата, разбира се в партньорство с Италианския културен институт: Масимо Троизи с "Там горе някой ме обича“, криминалния филм "Последната нощ“. Могат да се видят на екран и Педро Паскал и Итън Хоук в последния късометражен филм на Педро Алмодовар "Странен начин на живот“. На "Киномания“ ще може да се види и Уди Алън с последния му филм на френски език – едно обяснение в любов към Париж.“

Един от ключовите филми на кинофестивала е "Наполеон“ на Ридли Скот. "Голям филм е направил Ридли Скот, но и с малко по-различна трактовка. Подходил е на моменти с леко съмнителна любов към този властолюбив човек, какъвто в действителност представлява Наполеон. Това е един различен прочит, опит да се разберат неговите много дълбоки мотивации за действията му. Хоакин Финикс е много вътре в този образ,“ посочи още тя.

Един от филмите, на който Надежда Московска обръща специално внимание, е "Застреляха пианиста“: "Това е един анимационен филм, в който се преплита историята на латиноамериканския джаз, по-точно движението "Боса нова“, с политическата ситуация от 70-те години в Латинска Америка. Всичко това е разказано през историята на един журналист, който е озвучен от Джеф Голдблум. Друга много интересна и чакана анимация е "Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки.“

37-ото издание на "Киномания" ще продължи до 3 декември, като прожекции ще има не само в София, но и във Варна и Пловдив. А между 20 ноември и 30 декември специална селекция от филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн.

Благой ИВАНОВ

Още по темата: общо новини по темата: 12
01.05.2024 »
13.02.2024 »
01.02.2024 »
22.12.2023 »
18.12.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: