Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български епидемиолог каза как може да преборим коронавируса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:16 / 25.08.2020Коментари (3)800
©
От Острова дойдоха обещаващи резултати в борбата с Ковид-19 и разработвана там ваксина. Ваксината на университета "Оксфорд" и компанията "АстраЗенека" произвежда антитела и T-клетки, които могат да се борят с вируса. Ще победи ли британската ваксина коронавируса?

"Резултатите от първи и втори стадий на клинични проучвания бяха доста обнадеждаващи. От самото начало на лятото са в трета фаза на клинични проучвания, които се извършват с хиляди доброволци на няколко континента. Целта на тези проучвания е, изследвайки действието на ваксината, да се потърсят потенциални редки реакции и да се измери колко добре тя пази", заяви епидемиологът и преподавател по тропическа медицина в лондонско училище д-р Петър Марков.

Той отбеляза, че всяка ваксина и всяко лекарство имат странични ефекти, но въпросът е те да са редки и приемливи. 

"Това е позитивна надпревара. Това е опит на човечеството да се справи с предизвикателство, което не сме виждали. Фирмите съществуват за това - да генерират печалба. Това е нормално, но е много скъп процес", коментира той.

"В момента, в който имаме работеща ваксина и тя бъде разпространена, много бързо ще обърнем епидемията в наша полза. Това е ключът към контрола. Няма друг устойчив механизъм епидемията да бъде спряна", категоричен бе епидемиологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Марков е на мнение, че преди да живеем достатъчно дълго с вируса, няма как да знаем колко трае имунитетът ни към него. По думите му коронавирусът доста мутира, но ако имаме ваксина, то ще намалим шанса за неблагоприятна мутация. 

"Надеждата, че вирусът ще има изразена зимна сезонност, донякъде се оправда, но не в степента, в която това се очакваше - че вирусът ще изчезне. В много държави броят на потвърдените случаи в момента се покачва", отбеляза специалистът.

Според него най-добрата стратегия е държавните власти да следят броя на новозаразените, броя на смъртните случаи и на приетите в интензивни отделения към всеки един момент, след което да нагаждат епидемиологичния отговор спрямо това. 

"Носенето на маски е мярка, която има голямо значение за намаляване на предаването на вируса. На индивидуално ниво - да се избягва близък контакт с много хора на закрито, да се носят маски, да се мият редовно ръцете", подчерта той. 

Той припомни, че всички държави и учени се учат в крачка и е нормално да се правят грешки. 

"Но когато се правят грешки, защото правителствата не се вслушват в това, което казват учените, това е неразумно. Това беше в началото с британското правителство. Избраха глупавата идея да се борят за стаден имунитет", смята д-р Марков. 

"Бих се ваксинирал с ваксина, която е тествана внимателно. За лансирани рано ваксини е много трудно да се види надеждно тестване. За руската ваксина има много малко данни да е тествана сред много хора, реално няма. Това е висок риск за странични ефекти", каза за финал епидемиологът

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-доброто старо лекарство е греяна ракия с мед при първи симптоми...на бас че няма да оживее китайската корона..изпробвано е
Aнонимен
на 25.08.2020 г.
+1
 
 
А нещо за преборване на стрес,онкологични,сърдечни проблеми?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: