Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мобилно приложение за борба с COVID-19 разгневи хиляди руснаци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:43 / 02.06.2020Коментари (2)656
©
Когато медицинската сестра Мария Алексеева се заразява с коронавирус по време на работа, тя се изолира у дома и следва правилата, наложени от московските власти. Редовно контактува с лекари, не напуска апартамента си и качва на смартфона си мобилното приложение за проследяване на пациентите под карантина, изисквано от градските власти. Приложението Social Monitoring установява чрез GPS местонахождението на потребителите и на случаен принцип им праща съобщения да си направят "селфи", с което да докажат, че са вкъщи. Ако приложението открие, че те са напуснали своето жилище или не са изпратили снимката, на провинилите се налага глоба от около 56 долара всеки път, разказва Асошиейтед прес.

Но скоро приложението се превръща в кошмар за Алексеева. То се срива при опитите й да направи снимка. Омаломощена от болестта, тя се мъчи дни наред със софтуера, понякога в продължение на часове при техническа помощ от оператора. И когато нейната карантина свършва, тя открива, че е натрупала 11 глоби за 620 долара общо.

"Това е повече от месечната ми заплата", казва Алексеева пред АП. "Карантината беше тежка за мен. И на всичкото отгоре сега трябва да се оправям и с това", добавя тя.

Хиляди московчани също се оплакват, че погрешно са били глобявани от карантинното приложение, предаде БТА. За малко повече от месец властите са наложили към 54 хиляди глоби за три милиона долара общо на близо 70 хиляди регистрирани потребители. Властите твърдят, че глобите са оправдани и са налагани на онези, които многократно са нарушавали карантината. Но потребители на приложението казват, че в него има засечки и несъвършенства, заради които понякога се изискват селфита посред нощ и че глобите се раздават произволно.

Москва бе най-голямото огнище в Русия през пандемията с регистрирани близо половината от над 414-те хиляди случая в страната. И докато градът с 12 милиона жители се бореше за възпирането на заразата, в него бе използвана технология, предизвикала впоследствие масови критики.

Когато през февруари бе съобщено за два случая с вируса, кметът Сергей Собянин разпореди да се използва софтуер за лицево разпознаване, което да проследява китайските граждани в столицата - нещо, което предизвика оплаквания на правозащитни групи. Когато през април в града бяха въведени дигитални пропуски за редовно пътуващите, в метростанциите се образуваха гъсти тълпи, докато полицаи проверяваха смартфоните на всеки.

Но най-големите оплаквания се съсредоточиха върху приложението Social Monitoring, което от април е задължително за хората, които са заразени или се предполага, че се заразени с вируса. Пациентите бяха задължени да подпишат декларации, че трябва да си инсталират приложението като част от системата за уведомяване за тяхната карантина, въпреки че не им е било казвано как да се използва приложението или какви действия водят до глоби.

Григорий Сахаров, който се е самоизолирал след прекарана седмица в болница с причинена от коронавируса пневмония, е получил шест глоби на обща стойност 336 долара. Две от тях датират от времето, когато още е бил хоспитализиран, въпреки че той е инсталирал приложението едва след изписването си. "Нямам нищо против да платя глоб, за нещо, което съм сбъркал, но не разбирам какво плащам тук", казва Сахаров пред АП.

Светлана Бистрова, карантинирана у дома с подобни на инфлуенца симптоми, не си е инсталирала приложението. По нейните думи лекарите не са й казали, че трябва да го направи, а и не е забелязала в подписаната от нея заповед за карантина клаузата, която я задължава да използва приложението. След две седмици на строга самоизолация Бистрова разбира, че е била глобена четири пъти за 224 долара общо. Една от глобите е за това, че не си е инсталирала приложението, две са за разкритието, че била извън апартамента си и една, че не е дала подробности за прегрешението си. "Тази, защото не съм си инсталирала приложението, е все пак справедлива. Но как е могло приложението, което не съм инсталирала, да проследява моето движение", пита се Бистрова.

Владимир Перевалов, който си е инсталирал приложението и старателно си е правил селфита, е бил глобен три пъти за 168 долара. Приложението нито веднъж не му е пращало съобщения, казва той.

Възмущението се е разраствало и са се множали разказите в социалните мрежи за произволни глоби. До края на май властите са получили над 2500 жалби, оспорващи глобите, били са заведени над 200 съдебни иска. Три онлайн петиции с настояване да се премахне приложението са събрали над 94 хиляди подписа.

Таня Локшина, заместник-директор на бюрото на "Хюман райтс уоч" за Европа и Централна Азия, казва, че в много страни се използва мобилно приложение за проследяване, но никъде няма толкова много оплаквания. "Положението е абсурдно. Това е лудост", казва Локшина. "Вместо да служи за ограничаване на епидемията, на практика то служи да наказва спазващите закона хора, които всъщност се опитват да играят по правилата", добавя тя.

На 21 май "Хюман райтс уоч" прикани московските власти да отменят приложението, като отбеляза, че освен с произволните глоби Social Monitoring нарушава личното пространство на потребителите чрез достъп до тяхното местоположение, разговори, камери, мрежова информация и други данни. Съветът за права на човека към руското президентство се присъедини към позицията на правозащитната организация и призова чиновниците да отменят всички глоби.

Но Алексей Немерюк, заместник-началник на кметската канцелария, заяви, че няма да има амнистия и добави: "Има система за оспорване на глоби". Това се е оказало неуспешно по думите на Леонид Соловьов от групата за правна помощ Apologia Protesta, която работи с над сто глобени. Той казва, че глобените трябвало да представят доказателства, че не са извършили нищо нередно, което е трудно да стане, докато властите основават наказанието на данните от приложението. "Някои глоби наистина бяха отменени", казва Соловьов за АП, но само "най-фрапиращите случаи".

Градското кметство е съобщило, че са отменени 468 глоби, наложени заради пропуснати селфита, тъй като приложението ги е поискало през нощта. Друг нашумял случай е свързан с професор Ирина Карабулатова, прикована към легло и не напускала апартамента си от година, която е била глобена на два пъти, защото не си била инсталирала приложението. След като нейната история влезе в топновините на националните медии, глобите бяха отменени и властите се извиниха. "Те отмениха моите (глоби), защото журналистите застанаха зад мен", казва Карабулатова за АП и добавя: "Обаче какво ще се случи с останалите е голям проблем".

В четвъртък Сахаров е започнал да получава съобщения, че неговите глоби са отменени. На Алексеева, медицинската сестра, също се обадили чиновници, които обещали да отменят всички нейни глоби. После майката на Алексеева била уведомена че е глобена - Social Monitoring установило, че е напускала апартамента си. "Майка ми беше под карантина заедно с мен. Тя не е подписвала документ с клауза за използване на Social Monitoring и тя няма приложението", казва Алексеева. "Изглежда се зарадвахме прекалено рано", добавя тя.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Такъв човек "Путин" не съществува от поне 10 години. "Путин" е образ , множество двойници , а зад този образ управляват най-гнусните олигарси и техните марионетки. Герман Греф , Кудрин , Набибулина , Матвиенко... Руснаците са най-лъганият и мамен народ на света.
Aнонимен
на 02.06.2020 г.
0
 
 
ба*ти тъпата кочина. А къде е лилиПутин ? Скатан в някой резиденция да не хване вирус щото иначе няма и е измама и е обикновен грип.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: