Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Гренландия е първата страна в света, която победи коронавируса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:00 / 27.04.2020Коментари (0)842
©
Гренландия стана първата страна, засегната от коронавирус, в която всички болни са оздравели – обяви списание "Нюзуик“. На най-големия остров в света живеят 57 хиляди души. Преди месец 11 от тях се разболяли от Ковид-19, но сега отново са здрави, информира и "Шпигел“. Какви са причините, коментира Deutsche Welle:

"Повече от две седмици нямаме открит нов случай. Всички заразени оздравяха. Всички нови тестове дадоха негативен резултат, очевидно сме спрели разпространението“, казва директорът на здравните власти в Гренландия Хенрик Хансен.

Първият случай на Ковид-19 в Гренландия е установен на 13 март. Малко след това са регистрирани още четирима болни. Всички те живеят в столицата Нуук и наскоро били летели до Европа. "Тук пет случая биха били достатъчни за предизвикването на епидемия“, обяснява Хансен.

На целия остров има общо четири интензивни легла, оборудвани с респиратори, всички те са в една болница в Нуук. Около две трети от гренландците живеят извън столицата, някои на разстояние до 1600 километра от нея.

Затова Хансен и служителите му действат бързо. Те издирват всички контактни лица, тестват ги и ги поставят под карантина. Заразените се оказват шестима, симптомите им не са тежки. Същевременно правителството приема строги мерки и изолира напълно столицата от останалата част от острова, а Гренландия – от света. Пътническите вътрешни и външни полети са преустановени от 20 март. Пътуванията със снегоходи и кучешки впрягове от един регион в друг са разрешени само в специални случаи. А освен всичко друго правителството налага и забрана за алкохола в Нуук.

Пред "EUobserver“ Розинг Олсен, бивш здравен министър на Гренландия, обяснява, че драконовските мерки са били необходими, тъй като коронавирусът представлява екзистенциална заплаха за населението на острова заради ограничените ресурси. "Вярвам, че трябва да имаме много ограничен контакт помежду си дълго време, може би още 12 месеца“, прогнозира Олсен.

Подобно на останалия свят, и в Гренландия икономиката страда от мерките – засегнат е растящият в последните години сектор на туризма. Рано или късно обаче изолацията ще трябва да бъде преустановена. И тогава според Хансен битката срещу вируса ще започне отначало.

Междувременно САЩ са отпуснали 11,2 милиона евро финансиране на проекти, които да "подпомогнат икономическото развитие на страната“, съобщи премиерът на Гренландия Ким Килсен, цитиран от "Дер Щандарт“.

През август 2019-а година президентът на САЩ Доналд Тръмп си навлече критики с намерението да купи острова от Дания. Макар тогава президентът да получи категоричен отговор, че Гренландия не се продава, сега Съединените щати получават възможност да увеличат влиянието си в региона, който предизвиква интерес с природните си ресурси и новите морски маршрути, образували се в резултат на глобалното затопляне, отбелязва още "Дер Щандарт“.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: