Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свинският грип – убийствен за децата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:08 / 09.02.2016Коментари (0)943
©
Двадесет деца от Пловдив са в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги" заради тежко протичащ грип. Най-малките са по на годинка. Повечето са с интоксикация, повръщане и диария, а някои и със световъртеж.

"Увеличават се случаите на усложнения от грипа. Имаме деца, които са получили гърчове от висока температура. Поставени са под наблюдение заради риск да развият енцефалит", обясни началникът на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева. Тя съветва да се търси медицинска помощ още при първите симптоми на грипа - температура, болки по мускулите, ставите, кожата и очите, втрисане и гадене. Веднага трябва да се започне лечение с противовирусни препарати, тъй като те са ефикасни в първите 24 часа от заболяването. Антибиотици се включват по преценка на лекар, ако се стигне до бактериална инфекция.

Вирусът с ваксинален щам A/H1N1 ("Калифорния"), известен като свински грип, е водещ в епидемията у нас този сезон. Той е основният причинител и в Пловдив, където в понеделник бе обявена грипна ваканция.

"В 80% от изпратените проби за изследване откриваме вируса A/H1N1. Разпространяват се и останалите 2 вируса - тип В ("Виктория") и А/H3N2 ("Швейцария"), но значително по-малко", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.
Свинският грип се появи у нас през 2009 г. и бързо показа, че има "афинитет" към бременните и най-малките.

"Той засяга по-често децата и много бързо води до усложнения, главно пневмонии. Макар и по-рядко, има и случаи на мозъчни усложнения - менингит и енцефалит", обясни пред "24 часа" държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Заради бързия ход на инфекцията малките трябва да бъдат под постоянно лекарско наблюдение, а при по-тежки симптоми - да се хоспитализират незабавно. Сред тях са висока температура, затруднено дишане, диария, неврологични оплаквания и др.

До момента са доказани 3 смъртни случая при деца, свързани с грипа. В Старозагорско почина 3-годишно дете, при което впоследствие бе изолиран грипен вирус тип В. Едно от децата от социален дом в с. Крушари, прието в добричката болница с усложнения от грип, почина с доказан свински грип. Момиченце на 2,5 г., докарано в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" в състояние на клинична смърт с енцефалит през януари, също е имало положителна проба за вируса "Виктория". 

При друго дете с енцефалит в Пловдив, от което е изпратена проба в НЦЗПБ, е доказан свински грип в началото на февруари.

"През последната седмица сме получили 120 проби за изследване на грип. Обстановката е предепидемична, в началото на другата седмица ще се види намаляват ли болните, или се увеличават", прогнозира проф. Кантарджиев.
"В София болните са много, но 3-а седмица се задържа заболеваемост около 130 на 10 000, колкото е средната за страната. Не бях виждал досега епидемия с 3 седмици плато", коментира д-р Кунчев. Според него епидемичната вълна у нас ще се задържи поне още 2-3 седмици, пикът предстои.
Второто от тежко боледуващите от грип деца от социалния дом в с. Крушари, Добричко, продължава да се бори за живота си в областната болница, съобщиха оттам. Преди седмица постъпиха 6 деца, от които 2 с опасност за живота. В областта няма грипна епидемия.

Във Варна отчетоха скок на заболелите - общо 492-ма от 1 до 7 февруари. "Заболеваемостта е 147 на 10 000 души, над средната за страната, но под епидемични стойности. До края на седмицата ще наблюдаваме отсъстващите в училищата", каза шефката на надзора на заразните болести в РЗИ-Варна, д-р Янка Драганова. В Стара Загора обявиха 4 дни грипна ваканция от вторник.

"В София има болни деца - основно между 2 и 4-годишни, но отделението не е препълнено. Има ли детето кашлица и температура около 40 градуса, най-вероятно е грип", каза доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница.


Източник: Dnes.bg

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: