Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Боян Дуранкев: Гледаме един "красив" театър, в който Асен Василев играе ролята на "лошото ченге"  
Автор: Веселка Иванова 16:42 / 30.09.2023Коментари (0)339
©
В момента гледаме един "красив“ театър, в който ролята на "лошото ченге“ се играе от Асен Василев. Има две и добри ченгета – единият е от ДПС,  другият – от ГЕРБ. Това каза в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар за пакета данъчни закони, който Министерството на финансите предлага.  

"Добрите ченгета винаги предлагат милостиви мерки, но в случая просто печеленето на електорат е против интересите на страната и на обикновения български граждани. Затова твърдя, че тези скромни около 15 промени ще доведат до малко по-добро, но не до много добро“, добави той. 

Според него предложенията за данъчни промени са много дребни.  

"Вдига се много шум за нищо, тъй като се предлагат изключително скромни данъчни промени. Няма генерална промяна, която да направи данъците по-европейски. И затова дребнотемието при обсъждането на предлаганите промени очевидно взема връх, включително и по линията на тези скрити данъци и съответно тези 10% възнаграждение“, смята проф. Дуранкев.  

Той припомни и общоевропейското изследване на т.нар. "сив сектор“, което приключи в края на миналата година: "На първо място в целия Европейски съюз с над 33%, това е 1/3 от брутния продукт, е именно сивият сектор в България. Такова разхайтено положение няма в никоя друга европейска страна. Очевидно е, че държавата е слаба, а голяма част от бизнеса са далавераджии – гледат да крият нещата. Светлата част на бизнеса пък бяга в офшорки, което също е неморално и непочтено. Същевременно рентабилността расте, както се вижда, навсякъде. Това означава, че икономиката не е в здравословен режим на функциониране“, поясни икономистът.  

За връщането на 20% ДДС за ресторантьорите той обясни: 

"Българинът, който средно ходи веднъж месечно на ресторант да пие една бира и да си поръча двойка кюфтета, това нещо той няма да го усети. Но трябва сериозен натиск върху педала на газта на държавата, защото голяма част от сивият сектор е точно в т.нар. "ресторантьорство“. Много внимателно слушах вчера изказванията на министър-председателя и на министъра на финансите Асен Василев. Твърдя, че този път Асен Василев беше много точен, когато каза: "Да, ресторантьорите имат предложения, само че не ги внасят“. Ако внесат предложения за изсветляването, включително с фискални апарати и т.н., е очевидно, че държавата трябва да си влезе във функциите и глезотиите да престанат“. 

"Това дребничко нещо за възнаграждението от 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията, е насочено, както и в други страни – САЩ, Германия и т.н., към така наречените "инсайдери“ – вътрешни хора, които в големите корпорации по някакъв начин могат да разкрият неща, ако подадат съответната информация. Не става дума за продажбата на кебапче или на някаква дребна услуга. Става дума за един праг в размер на 3000 лева, което е сумата за данък в големи размери по смисъла на определението на чл. 93, т. 14 от Наказателния кодекс. Това предложение, което едва ли ще заработи сериозно и ще доведе до големи приходи в държавата, се преекспонира. Но все пак може по някакъв начин да се санкционират онези, които крият големите доходи. Няма нещо като голяма драма, няма нещо, което да е неморално в това предложение, но очевидно, че държавата, в лицето на Министерство на финансите и НАП, е слаба, кекава и трудно може да накажа тези, които извършват дейности в сивия сектор“, коментира още проф. Боян Дуранкев и даде за пример:  

"Това лято наляво-надясно, на изток, запад, север, юг в България се строи, ремонтират се покриви и т.н. Няма какво да ловим бас, че повече от половината от това строителство е в сивия сектор. Също така, ако вземем даже стоматологичните услуги, на много места голяма част от приходите се крият. Очевидно е, че трябва доста сериозно затягане на примката около шията на тези, които са непочтени, а те са непочтени не към бюджета, те са непочтени към всички онези, които живеят на открити заплати, на открити приходи, и е напълно справедливо тази примка да се затяга около врата на далавераджиите. Това е общоевропейска, даже световна практика, и този либерален подход към криминалните типове в бизнеса трябва да продължи и да се развива. Вероятно така ще става и през следващите години“.   

"Иначе дълго време ще гледаме и Еврозоната, и Шенген само по телевизията. Ние не отговаряме на средните европейски и, с извинение, донякъде вече и на средните световни критерии по някои от показателите. Включително бих добавил още нещо – за по-голяма социална справедливост и за по-голямо равенство, тъй като и по неравенството България е на първо място, е необходимо прогресивно данъчно облагане. Но многото шум за нищо подсказва, че управляващата коалиция или "(не)коалиция“ много симпатизира на бъдещето на българската олигархия“, добави проф. Боян Дуранкев.

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: