Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
Автор: Неда Узунколева 22:35 / 08.04.2024Коментари (0)993
©
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел покани посланиците в България на прощална среща в Министерство на външните работи. Тя очерта подробно постигнатите конкретни резултати през последните десет месеца в областта на външната политика и благодари на ръководителите на дипломатически мисии за ползотворната съвместна работа, конструктивния диалог и подкрепата.

"Единство, взаимно уважение, прагматично сътрудничество и изпреварващи действия бяха водещи принципи в работата ми“, заяви вицепремиерът Габриел. Тя подчерта, че е работила активно за утвърждаване на България като разпознаваем, проактивен и надежден партньор в ЕС и НАТО. Конкретен пример за това е запазването на темата за подкрепата за Украйна високо в дневния ред на двете организации, демонстрирано включително от срещите на Мария Габриел с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

 "Работих за позиционирането на България като регионален лидер, подчертаващ стратегическата важност на Западните Балкани и Черноморския регион“, продължи Мария Габриел. Тя изтъкна важността на подобряването на свързаността в региона – инфраструктурна, енергийна, икономическа, дигитална, както и за сътрудничеството в областта на иновациите. "Добрата свързаност създава повече възможности", категорична бе Габриел.

Вицепремиерът подчерта и резултатите по отношение на влизането на България в Шенген с премахването на контрола по въздушните и морските граници, както и напредъка в подготовката за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Мария Габриел отдели също внимание на стратегическите партньорства с държави в и извън Европа. Тя припомни, че е задълбочила партньорствата със Съединените американски щати и Обединеното кралство. Примери са Втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ и подписания важен Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. С Обединеното кралство е приета съвместна декларация за стратегическо партньорство, обхващащо ключови области като външна политика, политика за сигурност и отбрана, правосъдие и вътрешни работи, наука, иновации, образование. "Дадохме нов импулс на споразумението за стратегическо партньорство между България и Франция от 2008 г., като ще бъде актуализирана Пътната карта към него“, добави Габриел.

Внимание министър Габриел отдели и на полагане на основите за изграждане на нови партньорства и възобновяване на традиционни, което ще изиграе положителна роля за политическите, икономически и търговски отношения.

Вицепремиерът Мария Габриел благодари за провеждания редовен и конструктивен диалог с различни групи от посланици в България: групата на посланиците от ЕС, групата на посланиците на държави извън ЕС, посланиците на арабските държави и страните от Организацията за ислямско сътрудничество, групата на посланиците от Азия, групата на жените – посланици, както и тази на посланиците говорещи български език.

Габриел се спря също на свършената работа за утвърждаване на България като регионален иновационен център, както и за създаването на стратегически образ на страната, който да представи историята, традициите, културата и успехите на страната чрез концепцията за "Бранд България“.

Вицепремиерът подчерта още важността на първата по рода си Външнополитическа стратегия на България, чийто проект бе представен по-рано същия ден на пресконференция в Министерство на външните работи, като благодари специално на всички участващи в нейното разработване.

Не на последно място, Мария Габриел благодари специално на всички служители в дипломатическата служба за техния висок професионализъм и отдаденост на каузата достойно да защитават българския национален интерес.

Още по темата: общо новини по темата: 1541
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/257 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: