Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Георги Желязков: Рискът от усложнения при боледуване от COVID-19 е далеч по-голям, отколкото при ваксинация
Автор: Пламена Николова 12:01 / 03.06.2021Коментари (0)851
©
Д-р Георги Желязков е изпълнителен директор на МБАЛ Добрич. Той и съпругата му, която също е лекар, са едни от първите ваксинирали се в града. "Като екип в болницата основно се борим с най-големия проблем не само в национален, но и в световен мащаб – пандемията от COVID-19.

Изключително е важно хората да са информирани за ваксинацията. Трябва да се имунизираме, защото ваксината преди всичко е живот“, споделя д-р Желязков и допълва: "Да, ваксината не гарантира, че няма да се срещнем с вируса, но е факт, че протичането на болестта при ваксинирани пациенти е в пъти по-леко от неваксинираните. Това е и основната идея на ваксините – когато срещнем врага, в случая коронавируса, да не се стига до болнично лечение, реанимационни грижи, или в най-лошия сценарий - да не бъде тази среща пагубна за нас“.

-Въпросът, който най-много интересува хората - безопасни ли са ваксините?

- Да, ваксините са безопасни и ефективни. Рискът от нежелани реакции след ваксинация е пренебрежимо малък на фона на резултатите, които ще постигнем с имунизацията срещу COVID-19.

- Кои бяха Вашите причини, поради които се ваксинирахте срещу COVID-19?

- Първата причина, разбира се, е семейството ми – жена ми, децата ми и родителите ми. Аз искам да бъда с тях и това е начинът, по който това може да се случи. Втората причина е, че като директор на болница трябва да давам пример на останалите. Именно затова аз и съпругата ми бяхме едни от първите желаещи, които се ваксинираха в Добрич. Родителите ми, които преболедуваха, също се имунизираха. Такава трябва да е практиката сред всички колеги – медицински и немедицински лица - ние трябва да дадем пример на хората, да се ваксинираме, да им покажем, че ваксините са безопасни и ефективни, за да можем да защитим и тях, и нашите близки.

- Защо е важно възрастните хора да се ваксинират?

- Обикновено това са хора с повече от едно заболяване, понякога с две, три, всяко от което е утежняващ фактор за развитието на тежък вариант на COVID-19. За съжаление, видяхме през последната година, че вирусът при възрастните хора протича много тежко, особено при пациенти с дългогодишни сърдечни и дихателни проблеми. Немалко пъти изходът при тях е фатален. Именно, за да избегнем това, е изключително важно възрастните да си поставят ваксината. Тя е оръжието, с което разполагаме, и трябва да го използваме. Препоръчвам на всички възрастни хора да се ваксинират срещу COVID-19!

- Важно ли е младите хора да си поставят ваксина?

- Разбира се! При младите хора най-често заболяването не протича толкова тежко, въпреки че през последната вълна видяхме и немалко такива случаи. Те обаче са основният преносител на вируса и застрашават здравето на своите родители, възрастни роднини и познати. Това би се променило ако се ваксинират.

- Какво бихте казали на хората, които не вярват във ваксините срещу COVID-19?

- Бих им казал да повярват, да се ваксинират, защото ваксината е средството, което, особено през последните 150 години, е спасявало човечеството – не само срещу коронавирусната инфекция, но и изобщо. Всички знаят какво значи детски паралич - полиомиелит – пагубна болест, която е изчезнала от лицето на земята именно благодарение на ваксинационен план, който е бил повсеместен. По същия начин, благодарение на ваксинацията, сега ще се справим и с COVID-19.

Още по темата: общо новини по темата: 11882
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/1981 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: