Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюстендил отбеляза 146 години свободна България
Автор: Венцислав Илчев 14:04 / 03.03.2024Коментари (0)1163
Кюстендил отбеляза тържествено Националния празник на България – Трети март, предаде репортер на "Фокус“. Стотици бяха жителите и гостите на града, дошли на площад "Велбъжд“, заедно да отбележат празника на Освобождението.

По- специален и красив направиха празника кандидатките за титлата "Девойка Кюстендилска пролет“, които раздадоха над 1 000 български знамена в центъра на града.

Честванията за 146- та годишнина от Освобождаването на България започнаха с издигане на националния трибагреник под звуците на Професионалния духов оркестър на Община Кюстендил.

Официалната церемония продължи с тържествен рецитал и поднасяне на венци и цветя на паметника "Булаир“.

Почит пред героите на България отдадоха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, депутатите Христо Терзийски и Георги Стамов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов, Венцеслав Терзийски и Бойко Клечков, общински съветници, областният управител инж. Александър Пандурски, зам. – областният управител Мария Зарева, представители на Архиерейско наместничество - Кюстендил, на политически партии и организации, много граждани.

Кметът инж. Огнян Атанасов се обърна към жителите на Община Кюстендил с думите: "Трети март е знак за надежда! Ден на пролятата кръв на нашите деди за Освобождението на България! Ден на Раковски, на Ботев, на Левски и на всички възрожденци, дали живота си за България! Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство! Пожелавам на всички българи, независимо къде са по света, да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи, да не се притесняват да казват, че сме били под турско робство допреди 146 години! Бъдете здрави!“ , заяви инж. Атанасов.

"Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Деня на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която текат подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца. Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето“, се каза в словото.

Програмата продължи с концерт на космическата Валя Балканска и на гайдарите Петър и Стоян Яневи, които просълзиха и изправиха на крака кюстендилци. Изви се голямо и красиво празнично хоро, в което се включиха десетки кюстендилци.

Още по темата: общо новини по темата: 59
07.03.2024 »
05.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: