Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задържаха атентатори самоубийци, виновни за терористичните атаки в Шри Ланка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:34 / 21.04.2019Коментари (1)468
© Туитър
Трима души за задържани за съпричастност към осемте смъртоносни атаки срещу луксозни хотели и пълни с вярващи църкви в островната държава. Това обяви  говорителят на полицията Руван Гунасекера, цитиран от АФП, цитиран от БГНЕС. По-рано министърът на икономическите реформи Харша де Силва съобщи, че задържаните са седем души. 

Броят на жертвите при осемте смъртоносни взрива в Шри Ланка на Великден достигна най-малко 207 души. Над 450 са ранените, съобщи говорителят на полицията Руван Гунасекера, цитиран от АФП.

Aтентатори самоубийци са извършили най-малко две от смъртоносните атаки в Шри Ланка. Осмият взрив от серията атаки е бил извършен от камикадзе и е взел три жертви – полицейски служители.

Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие на столицата Коломбо, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло втория етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите.

Официален представител на "Синамън гранд“, един от трите взривени луксозни хотела в центъра на столицата Коломбо, заяви, че нападението е било извършено от камикадзе, което е детонирало експлозивите си в ресторанта на хотела.

Естеството на останалите взривове се уточнява. Все още никой не е поел и отговорност за атаките – най-смъртоносният акт на насилие в страната след края на кървавата гражданска война, приключила преди повече от десетилетие.

Наложеният от правителството на Шри Ланка полицейски час влиза в сила незабавно и ще продължи "до следващо разпореждане“. Това обяви полицията в страната. Първоначално беше съобщено, че на островната държава се въвежда полицейски час, който ще действа от 18:00 часа местно време в неделя до 06:00 часа местно време в понеделник.

Мярката се предприема заради серията бомбени атаки в островната държава. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, британски, холандски и португалски граждани. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Междувременно властите в страната спряха и достъпа до социалните мрежи. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките. Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

В един от хотелите в Шри Ланка, в които бяха задействани взривни устройства, е имало българи, съобщават от МВнР. Те не са пострадали, сочи информацията на посолството ни в Индия към 12:00 ч. Дипломатическата служба има връзка с тях и ако е необходимо, ще им бъде оказано съдействие.

Общо осем взрива разтърсиха островната държава. Най-новата експлозия стана в северното предградие на столицата Коломбо - Оругодавата. По обяд в неделя бомбена експлозия разтърси и малък хотел в южния столичен квартала Дехивала.

В столицата Коломбо в ранните часове на неделния ден бяха взривени три луксозни хотела - – "Шангри Ла“, "Синамън гранд“ и "Кингсбъри“. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – "Свети Антоний" в столичното предградие Кочикаде, "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова. Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. Достъпът до мястото на взривовете е блокиран. Има десетки екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм. Изяснява се какво точно е предизвикало взривовете – нарочно поставени бомби или са били атентатори самоубийци.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие.

Първите взривове са проехтели в църквите "Свети Антоний" в Кочикаде и "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата. Ранените при експлозиите са били откарани веднага в Националната болница в столицата, от където са отправили призив към близките на пострадалите да дойдат и да ги потърсят.

Малко след това проехтяват взривовете в луксозните хотели, единият от които – "Синамън гранд“ е разположен в непосредствена близост до официалната резиденция на премиера Ранил Викремесинге. След това е взривена и църквата в източната част на острова.

Премиерът заклейми серията от взривове като ги нарече "акт на страхливци“ и заяви, че кабинетът му работи "по овладяването на ситуацията“.

"Призовавам всички граждани в този трагичен момент да запазят спокойствие, да останат силни и обединени“, написа премиерът в профила си в "Туитър“.

"Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна. Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6-процента от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

"Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama'ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как са ги заловили щом са се самоубили?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: