Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кошмар по улиците на САЩ: Хората ежедневно намират трупове на птици
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:40 / 08.07.2021Коментари (0)535
©
В САЩ от април насам хората намират трупове на птици, но никой не знае каква е причината за смъртта им. Първите случаи са били регистрирани в столицата Вашингтон, но заразата вече се е разпространила надалече, пише "Дойче Веле".

Докато хората продължава да се борят с COVID-19, в Северна Америка различни видове птици измират от мистериозна болест. В САЩ от април насам хората намират трупове на птици, но никой не знае каква е причината за смъртта им.

Орнитолозите казват, че мъртвите и болни птици обикновено имат подути очи, както и неврологични проблеми, които изглежда водят до загуба на равновесие.

"Не е нетипично да видиш птици, които имат проблеми с очите", казва Джим Монсма, основател и директор на центъра "Дива природа в града" във Вашингтон. Монсма има 25-годишен опит в работата с животни, но признава, че е минало доста време, докато той и екипът му разберат, че се натъкват на нещо необичайно.

"Първоначално не знаехме, че става дума за епидемия", казва той.

Болестта вероятно се разпространява от около два месеца и вече е пропътувала поне 965 километра - от столицата, през Средния запад до Индиана.

В началото на юни Геологическата топографска служба на САЩ публикува доклад, в който разглежда мистериозните смъртни случаи на птици. Експертите се опитват да проследят епидемията обратно до нейния произход и първи случай.

"Първият, който видяхме, беше през април. В началото на юни започнахме да изпращаме птици до един ветеринарен център, където бяха особено разтревожени от числата, за които съобщавахме. Досега сме отчели малко под 200 заразени", разказва Монсма.

Във въпросните ветеринарни центрове изследват причините за смъртта на птиците, но до момента не могат да стигнат до общо заключение.

"Не е Западнонилска треска... Не е и нищо друго. И до днес все още не знаем", казва Монсма, позовавайки се на тестове, проведени от директора на клиниката Шерил Шоуджиян.

Геологическата служба също няма отговор на въпроса от какво са болни птиците. Експертите обаче излагат няколко теории. Една от тях свързва болестта с появата на цикадите Brood-X, които обикновено се множат около края на април до началото на май - по същото време, когато хората започват да забелязват мъртвите птици. Това засега е само теория, но продължаването на изследванията е изключително важно, защото пореден птичи грип може да се окаже много опасен и за хората.

"Ние губим популацията си от птици с тревожни темпове", казва Монсма. "Около една трета от видовете в Америка намаляват бързо. Заболяването се разпространява и върху други видове", казва той и допълва: "И ние със сигурност не можем да изключим възможността да се прехвърли и върху хората."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: