Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бавачки по езикови програми стават робини на Острова
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:39 / 09.12.2016Коментари (0)540
©
Бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина, показва проверка на "Монитор". Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни. 

Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето, какъвто е регламентът на програмата "О Пер", нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата. 

За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично. "Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня, признава софиянката Станимира. Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец. "Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс", обясни Станимира.

От Главна инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лв. седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа пред "Монитор" Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6.70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица. "Заплащането е едно за всички - минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец", казва Цвети. Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото Брекзит я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: