Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Спомен за Елизабет II: С любима снимка на майка си Крал Чарлз III отбеляза една година от смъртта на кралицата
Автор: Петя Кузева 14:15 / 08.09.2023Коментари (0)253
© PA MEDIA
Крал Чарлз III записа съобщение и пусна любима снимка на Елизабет II, за да отбележи първата годишнина от смъртта на майка си. В съобщението кралят каза, че си спомня "отдадената служба" на покойната кралица и всичко, което тя означаваше за "толкова много от нас".

В своята кратка почит, публикувана в петък, кралят благодари на нацията за "любовта и подкрепата", показани към него и кралица Камила през първата му година като монарх.

"Отбелязвайки първата годишнина от смъртта на Нейно Величество и моето възкачване, ние си припомняме с голяма обич нейния дълъг живот, всеотдайна служба и всичко, което тя означаваше за толкова много от нас", казва кралят.

"Аз също съм дълбоко благодарен за любовта и подкрепата, които бяха показани на жена ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно, за да бъдем полезни на всички вас", отбелязва Чарлз. Неговото писмено съобщение, което придружава аудиозаписа, е подписано "Чарлз Р".

Официалната цветна снимка на Елизабет II е направена от Сесил Бийтън на 16 октомври 1968 г. и не е публикувана досега. На нея се вижда как покойната вече кралица е заставала настрани и се усмихва в мантията си и с тиара, направена от 15 преплетени диамантени кръга.

Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал на 8 септември миналата година. Смъртта я застигна само месеци след нейния платинен юбилей, отбелязващ 70 години на трона.

В свое съобщение министър-председателят Риши Сунак каза, че "мащабът на службата на покойната кралица само изглежда и по-голям" вече година след смъртта й.

"Нейната преданост към нациите на Обединеното кралство и Британската общност само изглежда по-дълбока", прави равносметка премиерът на Великобритания.

"И нашата благодарност за такъв необикновен живот на дълг и отдаденост само продължава да расте", добавя премиерът.

Сунак каза, че цени спомените си от срещата с покойната кралица, в която е бил поразен от нейната "мъдрост, нейната невероятна топлина и изящество", както и от нейния "остър ум".

"Хората в Обединеното кралство – независимо дали са имали щастието да срещнат Нейно покойно Величество или не – ще разсъждават днес какво означаваше тя за тях и примера, който даде на всички нас", отбелязва премиерът.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър заяви, че опашките, които се извиха преди година с хора, за да отдадат почит на покойната кралица, показват, че тя "винаги се е радвала на специална връзка с нейния народ".

"Това беше връзка, изградена от нейното разбиране, че службата на тази велика нация е нишката, която обединява суверена и поданика", каза той и добави: "Така че, докато размишляваме отново върху нейното наследство днес, нека прегърнем този дух на обществена служба като наш водач към по-добро бъдеще"

За да отбележат годишнината от възкачването на крал Чарлз на престола, в петък бяха предвидени салюти с оръжия в "Хайд парк". Камбаните бият и в Уестминстърското абатство, за да отбележат събитието.

Принц Хари отделно отдаде своята почит на покойната кралица, като каза, че тя "гледа отвисоко на всички ни".

В реч на церемонията по връчването на наградите "WellChild" в Лондон в четвъртък, той си спомня как е бил принуден да пропусне миналогодишното събитие, докато е летял за Балморал, след като баба му се е разболяла, пише BBC.

Още по темата: общо новини по темата: 135
04.09.2023 »
26.05.2023 »
03.05.2023 »
29.04.2023 »
29.04.2023 »
27.04.2023 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: