Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Коя е най-полезната напитка в света?
Автор: Оля Ал-Ахмед 12:11 / 18.03.2024Коментари (0)845
Чаят е най-полезната напитка в света. В Иран чаят е от шафран и се поръсва допълнително с шафран. В Мароко, чаят е само от мента и се поръсва с листа от мента, предава репортер на Sofia24.bg. Пие се много горещ. Чаят се консумира повече от водата. Тази напитка е известна на човека от 3000 г. Чаят се консумира повече от водата! Родината на чая е Китай, а от ІХ век тръгва по света. 

Днес чаят е най-консумираната течност в света след водата. Всекидневно на планетата се изпиват над милиард и половина чаши чай. В студените държави той е задължителен като средство за затопляне и се консумира всеки ден. В топлите същата напитка служи за разхлаждане.

Най-много чай на глава от населението пият в Турция, Мароко, Ирландия, Мавритания, Великобритания, Сейшелите, ОАЕ, Кувейт, Катар и Казахстан.

От векове чаят е важен продукт и част от културата на множество държави – било то като главен елемент от церемонии, търговски сделки или дори революции. Цени се заради отличния му вкус и множество здравословни предимства. 

Съдържа антиоксиданти, а те забавят стареенето и помагат на клетките да се подновяват и възстановяват. Има по-малко кофеин от кафето, но повишава енергията ни. Подпомага хидратацията, храносмилането, да се отпуснем и концентрираме, предпазва сърцето, може да намали кръвното налягане и кръвната захар, повишава имунната защита, алкиламиновите антигени в него борят инфекциите. Редовното пиене на чай може да намали риска от Паркинсон.

Чаят не само че подобрява самоусещането ни, но и външния ни вид. Флуоридът и танините в него намаляват образуването на плаката и спират развалянето на зъбите. Не съдържа калории, освен ако не го подсладите.  Подобрява метаболизма – според проучвания зеленият чай помага да изгорите около 70-80 повече калории на ден.

Чайовете често се класифицират според произхода си – китайски, индийски, цейлонски, японски, индонезийски и т. н., и според процеса на производство: черен, бял, улун (oolong), зелен, жълт и пу-ър (pu’er). Аз имам своя класация, която ще ви представя, според местата, където съм пила тази чудесна напитка.

Чай по арабски в малки "финджани“ с много шекер и горещ

В арабските страни живот без чай е немислим. Там чаят е познат от ІХ век. Пие се в малки стъклени чашки финджани. Арабите го обичат с много захар. Винаги съм се чудила как може в миниатюрната стъклена чашка да се разтвори толкова много шекер. Чай се пие пред всеки магазин, пред всеки дюкян, във всеки дом и офис. През целия ден и непрекъснато. Чаят, а не студени или газирани напитки, утолява жаждата при 42-градусови горещини.

В Азербайджан и Турция имат еднакви ритуали при пиенето на чай. Харесват основно черен чай, но и от нарови зърна и кори. От Азербайджан си купих сервиз – две малки стъклени чаши в медена обвивка. Всяка чашка е с миниатюрно капаче от мед или никел, а  под капачето се крие рахат-локумче. В Турция чаят задължително се сервира с много рахат-локум, който във всички заведения е безплатен.

В Англия чаят се появява едва през XVIII век и се превръща в най-популярната напитка. Две години живях в Кралството – пиенето на следобеден или вечерен чай там е ритуал. Англичаните наистина вярват, че не са много проблемите, които чаша чай не може да реши. Чаят е черен и задължително се пие с мляко. Обикновено е придружен с бисквити или малки сандвичи.

Родината на баща ми – Судан, е бивша английска колония и там също се пие черен чай с мляко. Разликата е, че се пие по всяко време на денонощието, задължително след храна. Сервира се с подсладена баклава от грис "бас-буса“. Вторият много разпространен чай в Судан е каркадето.

"Матте“ със сламка по аржентински

В Аржентина се пие един особен чай – стритите листа на дървото иерба мате, което вирее в Южна Америка, се запарват в самата чаша и постоянно се досипва вряла вода. По този начин една щипка от чая можете да консумирате цял ден, стига да доливате вряла вода. Чаят се пие през специална смукалка, наподобяваща малка кафейна лъжичка с куха дръжка като сламка и много дупки в основата си. Мате се пие и в Сирия – в Аржентина има огромна миграция от сирийци през миналия век, които при връщането си в родината донесли и този чай.

Лимонова трева по индонезийски

 В Индонезия бях зашеметена от видовете чай, за които и не бях чувала. Чаят там е култ, религия! Пие се преди ядене сутрин, след храна на обед и вечеря и винаги след ритуал при шаман или лечител. Е, аз опитах всичките. Най-разпространеният чай е "лемон гресс“ – чай от лимонена трева – яркозелен, кисел. Пие се като каркадето – в топъл и в студен вид с много лед.

Шафранът – чаят елексир в Иран

И за да не си мислите, че шафранът е за богатите, ви предоставям кадри от улицата, където пих чай с шафран и небетшекер с шафран на улична сергия на жар с обикновените хора - прекрасните гостоприемни и красиви иранци! Най-обикновен черен чай, но с шафран. Вкусът и ароматът веднага се променят от шафрана. Има нещо много благо в този шафран. Иранците не пият чая със захар, те имат небетшекер на пръчки и на бучки също със шафран, дори в самите кристали на небетшекера се вижда вътре шафрана. Донесох доста от този шафранов подсладител и ще черпя гостите си с него, както и с чай от шафран, разбира се, защото си купих ирански чай и истински ирански шафран.

Руския самовар кипи в Русия

В Русия, към която принадлежа по майчина линия, няма ден без чай. Има обаче регионални особености – по един начин се пие чай в Сибир, по друг вкъщи или в офиса. При баба чаят се правеше в самовар – върху него матрьошка от дунапрен запазва топлината постоянна и задълго. Сипвахме чай от самовара в широка чаша, после го изливахме в чинийката на чашата, в която предварително се слага чаена лъжица домашно малиново сладко, и от там сърбахме. Понякога пиехме и в големи стъклени чаши с "подстаканици“, обвити в метал. В Русия е прието чаят да се пие с някакво сладко и по-рядко с мед, както е прието у нас. Задължително се поднасят бисквити, "сушки“ – малки хрупкави гевречета с макови семки или "зефир“ – сладкиш от втвърден яйчен белтък, обвит в шоколад.

В Сибир се пие чай от сушени боровинки, червена и черна, "смородина“, "брусника“, "ежевика“, "крыжовник“ – все плодчета, които нямат еквивалент у нас. Там пих и чай от борови връхчета и шишарки със сладко от шишарки. Пила съм билков чай в тайгата.

В Кавказ също наблягат на тревите и билките, растящи в планината – затова кавказците живеят по 120 години. На Камчатка е разпространен чай от водорасли.

Дълго време моят първенец беше чаят от облепиха – билката съдържа над 190 активни съставки, превръщайки това растение в едно от най-полезните на планетата. После беше този с джинджифил. Напоследък един нов чай стана любим на моето семейство – Иван-чай (продава се и в България). За него се твърди, че е най-здравословният.

Иван-чай или Теснолистна върбовка – съдържа 2/3 от Менделеевата таблица

Иван-чай всъщност се прави от теснолистна върбовка – многогодишно тревисто растение, притежаващо колосална жизнена сила – ако се откъсне връхчето му, след две седмици на негово място поникват три нови. Брането на билката е веднъж годишно –  през юни. Събират се младите листа и стебла, които до 2 часа трябва да бъдат доставени за преработка. Технологията на производство е подобна на тази, по която се произвежда черен чай. Цветът на добре изсушения Иван-чай също е като на натуралния черен чай, но е по-наситен и ароматът му е много по-силен. Билката е разпространена в огромни региони на Русия, а името и идва от древно руското село Копорие край Санкт Петербург, където била широко разпространена.

Ферментиралият Иван-чай се използва от столетия при възпалителни заболявания, невроза, болка, алергии, кожни, дихателни хормонални, стомашно-чревни проблеми, при безсъние, в борбата с излишните килограми и при детоксикация на организма и др.

По времето на Петър І Иван-чаят заема второ място в износа на Русия към Европа преди конопа, кожите и златото. Съдържа 6.5 пъти повече витамин С от лимона и 69-71 полезни микроелементи, т.е. 2/3 от Менделеевата таблица. Може да се запарва до 5 пъти, без да губи своя вкус и полезни качества.

 

Мурсалски чай

От българските чайове с най-лековита сила е мурсалският чай. Растението е включено в Червената книга на България и е забранено за свободно бране, но вече има доста частни ферми, които отглеждат билката. За приготвянето на чая се използват целите цъфтящи стръкове.

Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Използван е за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Предотвратява развитието на някои видове ракови клетки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
Спасяване на българските евреи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: