Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уникално за страната: Робот участва в операция във Варна
Автор: Пламена Николова 15:59 / 22.01.2021Коментари (0)288
©
За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация "da Vinci Fluorescence Imaging Vision“. Апаратурата е закупена по проект BG05M2OP001-1.002-0010 "Център за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Високотехнологичната операция се извърши с помощта на последното поколение роботизирана система Da Vinci Xi, a използваното багрило дава възможност за перфектна визуализация на анатомичните структури, както и техните анатомични особености спрямо конкретния клиничен случай. Операцията бе извършена върху пациент на 70 г. с рак на възходящото дебело черво. Тя бе с продължителност 3 часа, като общата кръвозагуба на операцията бе съвсем малка – около 200мл.

Благодарение на тази уникална и иновативна системата, хирургът буквално може да се "потопи“ в оперативното поле. Широкоъгълната визуализираща система  осигурява голямо оптично 3D HD увеличение, благодарение на което зрението възприема  дълбочината на оперативното поле, чрез ясно видимите тъканни равнини, отдиференцирайки се структурите и ясно ориентиране в анатомията.

Firefly системата е базирана на флуоресценцията, която използва близка до инфрачервената технология, която може да бъде визуализирана от единствената по рода си ендоскопска камера на робота Da Vinci Xi. Тя е предназначена да осигури ендоскопски видими и близки инфрачервени флуоресцентни изображения в реално време. Firefly системата дава възможност на хирурзите да извършват минимално инвазивна операция, използвайки стандартна ендоскопска видима светлина, за визуална оценка на съдовете, кръвния поток и свързаната с тях перфузия на тъканите и поне един от основните извънчернодробни жлъчни пътища, общ жлъчен канал и общ чернодробен канал, с използване на близки инфрачервени изображения. Тази система има широко приложение в коремната хирургия, тъй като освен за операции на дебело черво, може да се използва и при жлъчно-чернодробни операции, по време на които е необходимо да се извърши интраоперативна холангиография (визуализиране на жлъчните пътища).

Благодарение на минимално инвазивната хирургия се осигурява извършването на големи по обем операции в коремната кухина, чрез малки разрези на коремната стена. Това намалява общата кръвозагуба и травмата, което води до по-бързо възстановяване и връщане към нормална физическа активност на пациента. Още същия ден или на следващия ден пациентът може да бъде вдигнат на крак и да започне по-бързо своя възстановителен период. Благодарение на внедрената вече в ежедневната работа роботизирана система Da Vinci Xi и системата за флуоресцентна визуализация, се дава възможност за възможно най-детайлно извършване на оперативната интервенция с точност до милиметър. Подобряват се също така и онкологичните резултати, поради точната локализация на лимфната система и последващата лимфна дисекция.

МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина“ вече подготви 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия.

Екипите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: