Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Традиционни рецепти за козунак от различни краища на света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:53 / 29.04.2021Коментари (0)103
©
Козунакът е празничен сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден. Всеки един от традиционните козунаци се отличава със свой характерен и неподражаем вкус. Ето няколко традиционни рецепти за козунак от различни краища на света. 

Италиански козунак "Панетоне"

Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

Продукти:

50 г тъмни стафиди

50 г светли стафиди

40 г прясна мая

700 г брашно

1 ч.л. сол

140 г захар

4 яйца

4 жълтъка

2 ванилии

сокът от 2 лимона

400 г масло

100 г захарни портокалови кори

150 г бадеми

Приготвяне:

Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.

Гръцки козунак "Цуреки"

Продукти:

50 г прясна мая

2 ч.ч. прясно мляко

8 ч.ч. пресято брашно

1 1/3 ч.ч. захар

1 ч.ч. смлени бадеми

1 ч.л. сол

настърганата кора на 1 портокал

2 с.л. смлян анасон

¼ ч.ч. зехтин

5 яйца

1 жълтък

 

Приготвяне:

Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна.

Руски козунак "Кулич



Продукти:

50 г мая

1 ½ ч.ч. прясно мляко

5 ½ ч.ч. брашно

10 жълтъка

1 ч.ч. захар

1 к.л. сол

1 ч.ч. краве масло

25 мл коняк

3 ч.л. ванилова захар

3 ч.л. настъргана лимонова кора

½ ч.ч. стафиди

25 г сушени плодове

Приготвяне:

Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути.




Още по темата: общо новини по темата: 36
12.05.2021 »
11.05.2021 »
09.05.2021 »
09.05.2021 »
06.05.2021 »
04.05.2021 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в столичното метро
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2021
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Правила
©2009 - 2018 Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: