Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Състоя се и най-очакваната среща - между президента и представители на ГЕРБ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:12 / 12.01.2021Коментари (0)494
©
Президентът Румен Радев продължава консултациите за датата и начина на провеждане на парламентарния вот напролет.  Днес той е поканил за разговори парламентарно представените партии. Всички без "Обединени патриоти" приеха неговата покана. 

На "Дондуков" 2 вече бяха на разговори представители на български организации зад граница, здравните власти, представители на общините и Централната избирателна комисия. Днес президентът ще се срещне поотделно с всеки от представителите на партиите. 

В 9:30 часа започна среща с представителите на ГЕРБ.

"Целта на консултацията е да се търси общо решение, така че да гарантираме здравето и правото на вот на всеки български гражданин, прозрачността и честността на изборния процес, както и да повишим доверието в него", заяви в началото на срещата Румен Радев.

Той посочи, че това изисква диалог, открити позиции, търсене на консенсус и най-доброто решение в интерес на народа.

"Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящият вот ще бъдат манипулиран. Това води до недоверие, уронване на престижа на институциите и ще предизвика спад в избирателната активност", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един гражданин. Внушенията за манипулация се опровергават само по един начин – с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира, че тези избори няма да бъдат опорочени. Надявам се да видя такива мерки", категоричен бе Радев.

"Смятам, че трябва да се концентрираме около здравната сигурност. Това е, което може да възпрепятства карантинираните граждани да осъществят вота си", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Важно е да се познават законите в страната включително ИК. Екзотични идеи за промяна в ИК непосредствено преди изборите са лоша идея", каза още тя.

По думите й има готов законопроект за извънредната епидемична обстановка, с който се предвижда възможност карантинираните да гласуват в подвижни секции. Дариткова поясни, че така се дава възможност на ЦИК да предприеме мерки, с които да гарантира здравето на участниците в изборния процес.

"Анализи и разговори за провеждането на изборите текат още от края на миналата година. Направили сме анализ за случващото се в други държави. Голяма част от тези практики обаче не са приложими у нас – гласуване на открито, от автомобил или чрез посредник. Така остават две алтернативи – или се опитваме да вкараме потока карантинирани в някакъв часови пояс, или разширяваме обхвата на подвижните избирателни секции", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него първият вариант крие огромен риск за здравето. За разширяване обхвата на подвижните секции пък била нужда съвсем лека промяна в закона.

"Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските граждани", категоричен бе Дончев.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: