Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работата на "черно" и рисковете, които поемаме
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:35 / 05.01.2023Коментари (0)173
©
Работници и служители могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират, ако е установен риск от работа на "черно".

Работодателите също могат да проверят доколко прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди да бъдат проверени на място.

Това е възможно благодарение на иновативен софтуер, разработен по международния проект "Сътрудничество за достойни условия на труд“ ("Cooperation for decent work“), финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“, която е партньор по проекта, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път към него чрез банера "Провери дали работиш недекларирано“.

Софтуерът представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др.

С попълването на въпросника работникът получава отговори доколко са спазени трудовите му права, какви биха били последствията за него от допусканите нарушения от страна на работодателя му, както и насоки в кои случаи има основание да потърси съдействие от контролните органи.

За да бъде направена самооценката, трябва да бъде попълнен въпросникът, който съдържа въпроси, касаещи общата демографска информация и оценяваните рискове. Има възможност въведените отговори да бъдат прегледани и след това да се запазят чрез натискане на бутона "Запази“.

Страницата на оценката се активира след запазването. На нея след всеки въпрос е показана препоръка в зависимост от отговора. В долния край на страницата е показана общата оценка и препоръките към нея (с фон на "светофарен принцип").

Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица.

Данните имат за цел да се постигне по-добро информиране на работниците и служителите за степента на индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд, а в обработен вид ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

По различни проучвания и оценки недекларираният труд у нас е около 30 на сто. Все по-рядко той се среща в най-чистия му вид – работа без никакъв договор.

Най-често вече се използват формите на договори с т.нар. фиктивни клаузи – договаря се писмено по-кратко работно време от реално отработеното или по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Така част от парите се дават на ръка, без върху тях да се заплащат данъци и осигуровки.

На второ място се прилага практиката да не се изплаща извънреден труд, както и да се използват прикрити трудови договори – тоест сключва се граждански договор при наличие на трудови правоотношения, което също намалява разходите и за двете страни за данъци и осигуровки.

Инспекцията по труда предупреждава работещите, че когато не договарят писмено реалните условия, при които работят, те губят трудови и осигурителни права. При необходимост те, също така, не могат да докажат при какви условия наистина са работили и рискуват да не могат да получат защита от контролните органи или в съда.

Работодателите от своя страна рискуват да бъдат санкционирани, а заради недобрите условия на труд губят и квалифицирана работна ръка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: