Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:19 / 17.11.2022Коментари (0)178
©
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца, предаде Агенция "Фокус".

Основният мотив, с който се аргументират промените, е необходимостта от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Промените са свързани с ясното и изрично регламентиране, че облекченият режим за отпускане на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и месечни помощи за отглеждане на дете до една година е приложим за децата и от двете възможни групи, се посочва в доклада на водещата комисия.

В хода на разискванията Илиана Жекова, заяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца. Предложенията в законопроекта целят да се гарантира правото на месечни помощи за деца с един или двама починали родители и да се предотврати различното тълкуване при прилагането на текстовете, свързани с отпускането на месечните помощи за тях. В допълнителните разпоредби на закона се добавят две нови дефиниции - дете с право на наследствена пенсия от починал родител и дете без право на наследствена пенсия от починал родител, уточни депутатът.

По думите на Жекова основната промяна е свързана с отпадане от допълнителните разпоредби на закона на понятието "дете с един жив родител". Според сега действащата редакция на Закона за социалните помощи под "дете с един жив родител" се има предвид ненавършило пълнолетие дете, както и навършилото пълнолетие, ако продължава да учи, до завършване на средното образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, на което единият от родителите (осиновителите) е починал и което се отглежда от другия родител (осиновител), в случай че не е сключил граждански брак. Ако родителят, осиновителят сключи граждански брак, той формира ново семейство и месечните помощи за дете до завършване на средно образование се отпускат по общия ред, като се вземат предвид доходите на семейството, уточни тя. С отпадането на тази дефиниция се предоставя възможност децата с един или двама починали родители да продължат да получават детски добавки, без да се вземат предвид доходите на семействата, разясни Жекова. Тя посочи, че детски добавки имат право да получават и настойниците и попечителите, които отглеждат дете.

Предложеният законопроект е с основен мотив да урегулира предоставянето на месечни помощи на уязвима група деца, а именно децата с един или двама починали родители. Същевременно обаче има още една група деца, която остава извън обхвата на облекчен режим на предоставяне на тези помощи без доходен тест, която също заслужава внимание и подкрепа, добави депутатът. Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ-СДС ще внесем предложение, което да гарантира, че осиновителите, които отглеждат сами децата си, ще получават месечни помощи за деца до завършване на средното им образование, информира тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: