Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нинова: Вместо да се пазарим кой да вземе третия мандат, да съставим мнозинство за актуализация на бюджета
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:33 / 23.08.2021Коментари (0)322
©
Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група, на което решихме две неща:

Президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка. Тези дни г-жа Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и БСП и да проведем консултации по три въпроса. Първият е да вземем решение помежду си на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият е да изработим приоритети на бъдещо управление и третият - да се консултираме по състава на Министерския съвет. Ние разбираме, че ситуацията е изключително напрегната емоционално и затова изисква много висока степен на отговорност и разум.

Нашата позиция винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната. Да има принципност, прозрачност и стабилност в нашите позиции и поне досега го показахме. Затова ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, то е единствено в правомощията на президента Радев. Затова ние предлагаме всички да запазим спокойствие и търпение до петък, и да изчакаме решението на президента. За 5-годишен мандат нито веднъж като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега. Ще изчакаме търпеливо и спокойно петък и както той прецени.

Ако мандатът бъде връчен на нас по негова преценка ще започнем разговори с другите, като първата ни задача е в 7-дневен срок да излъчим кандидатура за премиер, на когото президентът да връчи мандата за правителство. Втората е да подготвим приоритетите на едно такова управление и третата да разговаряме по персоналния състав.

Второто нещо, което бихме искали да кажем след днешното заседание е, че докато чакаме третия мандат има въпроси, които не могат да чакат и ние предлагаме да се заемем с тях.

Четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и специалисти по социална политика и да петък да постигнем съгласие как да актуализираме бюджета. Вместо да се пазарим при кого да отиде третият мандат, да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета. Тази процедура, въпреки че е най-висшият политически акт в парламента и държавата, обикновено ражда противоречия. Всяка партия си прави своите предложения и накрая не се събира мнозинство за най-необходимото. Ние смятаме, че в този момент е изключително важно да се актуализира бюджета с няколко ключови въпроси и затова се изисква да се постигне минимум мнозинство. Иначе не се знае от внесената актуализация какво ще излезе и дали изобщо ще се постигне мнозинство за актуализация,  а според нас това в момента е най-важният проблем и на държавата, и на хората.

Вместо да ги водим тези разговори е по-добре да се съсредоточим върху актуализацията като преизчисляване на пенсии, парите за ковид кризата на първа линия на лекари, закупуване на лекарства, болниците алармират, че имат нужда от средства за реминдесевир, средства за МВР и Министерство на отбраната за опазване на границата ни от мигрантска вълна, заплати на строителни работници, компенсации за фирми и работници от кризата и т.н.

Мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че можем да постигнем и мнозинство за правителство, защото бюджетът е най-съществената политика в държавата, това е концентрацията на правене на политика. И ако до петък ние успеем да съберем такова мнозинство това ще е добър знак да продължим разговорите си.

Това е нашият извод и предложения, и ще го направим в сряда в парламента, вместо да се пазарим кой да вземе мандата да изчакаме президента търпеливо и спокойно, и да съставим мнозинство за актуализация на бюджета, която е наложителна, каза Корнелия Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: