Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не е добре един апартамент да е саниран, а останалите около него да не са
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:44 / 06.02.2024Коментари (1)331
© Plovdiv24.bg
Трябва да се мисли за дългосрочно решение, в което да се смени системата на обновяване на многофамилните жилища в България. В момента това ставаше изцяло с публичен ресурс, но по този начин резултатите са много ограничени и достигат до много малък брой хора. 

Това коментира в ефира на "Дарик Радио" Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, по повод националните програми за саниране на жилищни имоти. 

Той добави, че и в България има градове, в които с помощта на грантовите програми бяха обновени голяма част от старите панелни блокове. В Бургас, например, 200 от 400 такива сгради вече са санирани и собствениците им веднага стават свидетели на ползите от това. 

Решение ли е "частичното" саниране? 

Драгомир Цанев коментира и проблема с т. нар. "частично саниране", когато собствениците на даден апартамент решават да го обновят и изолират отделно, без това да е направено за цялата сграда. 

По думите му, подобна практика е масова у нас и е свързана с два основни проблема. От една страна, обликът на сградите, а оттам и на цели квартали и градове, с влошава, тъй като подобни решения изглеждат като "кръпки".

От друга - чисто техническа гледна точка, те не са ефективни, тъй като ако един апартамент е саниран, а останалите около него не са, тoй отново търпи енергийни загуби, макар и в по-малък размер. 

Цанев обаче уточни, че в България в много случаи решенията на ниво етажна собственост са невъзможни и при липсата на други механизми, единствената възможност за собствениците, които искат да обновят своето жилище, е да действат самостоятелно. 

Но дори и в такива случаи, има възможност след това да се направи проект за цялостно обновяване на сградата.

За целта тя трябва да се изследва от специалист, който да изчисли каква част от нея вече е санирана и да изключи от общите части стойността на собствениците, които вече са направили разходите за своя сметка. 

Защо е важно сградите да имат технически паспорт? 

"Ако на една сграда е направено качествено обследване за енергийна ефективност и разполага с т. нар. паспорт и проект за обновяване, това намялава цената на самата строителна дейност след това.

Интелектуалният труд, вложен навреме, може да направи последващия реален проект много по-изгоден", обясни Цанев. 

Според него, именно в тази посока би трябвало да се насочи помощта към собствениците, а след това те да вложат собствени средства в самата реализация на санирането. 

Според изпълнителния директор на ЕнЕфект, именно такава е практиката в повечето европейски държави.

Но все пак, трябва да се има предвид, че в България, ако държавата поеме финансирането само на този етап от процеса, това няма да е достатъчно и затова трябва да се финансира и известна част от строително-монтажните дейности, но не повече от 50%. 

Какво трябва да знаят собствениците на една сграда, ако са решили да я обновят? 

Към момента, ако сдружението на етажната собственост разполага с технически паспорт на сградата и обследване за енергийна ефективност, то може да се обърне към съответната община и да заяви участие по програма за саниране. 

В момента действа такава, в която държавата финансира 80% от проекта, а останалите 20% идват от собствениците. Може да се договори и кредит от търговска банка - нещо, което вече е възможно и за сдружения на етажната собственост. 

Това самоучастие трябва да се докаже пред общината, след което тя входира тези документи по програмата. 

"Това вече се случва, като до момента са кандидатствали около 100 сгради. Срокът за собствениците изтича на 10 февруари, а на общините - на 16 февруари.

Проблемът обаче е, че липсваше информационна кампания от страна на държавните институции и хората не са запознати с възможностите на програмите", обясни Цанев.

Още по темата: общо новини по темата: 127
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Добро Утро! Но все пак е Нещо пред Нищо! Ако държавата и Политиците не ограбваха този народ! Той щеше да прогресира!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: