Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на образованието заговори за драстични промени в начина на обучение в училищата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:37 / 12.07.2023Коментари (0)261
© bTV
Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес в ранните следобедни часове и след това кандидат-гимназистите ще имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети. Това заяви в студиото на bTV министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Резултатите от зрелостните изпити вече се знаят. Направени са и малко по-задълбочени анализи по отношение на това, какви точно са те в рамките на отделните области и градове, включително и по училищата с влошени или подобрени резултати през последните две години“, обясни той.

Проф. Цоков поясни, че резултатите след първо класиране ще бъдат обявени на 19 юли, а седмица по-късно – между 20 и 24 юли, ще започне записването след второ класиране. Това са стандартните срокове, които са обявени с актуализираната наредба от миналата година.  

"Трябва да кажа и още нещо позитивно. В София от около 12 700 кандидата само 400 са подали заявления за прием на място в т.нар. училища-гнезда. Голяма част от тях са решили да подадат документи по електронен път. Тази година има и допълнителна възможност да се коригират предварителните заявки за паралелките в някои училища. Това показва, че електронното подаване на документи върви много добре като процес“, каза още образователният министър.

Той коментира и резултатите на зрелостниците. Проф. Цоков подчерта, че не можем да бъдем радостни, но тенденцията за лоши резултати от матурите е от години.

"Трябва да кажем, че в предходните години колегите са успели да вдигнат нивото на тестовите задачи, за да провокират по-високите нива на мислене на учениците. Това обаче затруднява зрелостниците през последните две години. Това показва първоначалния анализ на данните. Ето защо в хода на учебната година ще се търсят възможности за по-добра подготовка на учениците“, поясни още професорът.

Според него съвременните тестови задачи да не дават само възпроизвеждане на знания, а да се прилагат знанията, да се прави анализ. Той беше категоричен, че нашето образование трябва да се промени към формирането на определени умения и компетентности, защото на т.нар. алфа поколение ще му се наложи да упражнява няколко професии през живота си.

Образователният министър коментира също така и ярката светлина над България, която притесни много хора снощи. "Не можах да видя ярката светлина, защото бях в работен режим. Реакцията на властта беше свързана с няколко министерство. Получихме информация по каналите, чрез които контактуваме, че това се е случило извън територията на България, както и че няма жертви и разрушения – специално във Видинска област“, каза той.

Още по темата: общо новини по темата: 47
28.03.2024 »
25.03.2024 »
24.01.2024 »
26.09.2023 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: