Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
И от втория опит – 70% са двойките на матурата по български и литература
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:52 / 26.09.2023Коментари (0)209
©
И поправителната матура не успя да помогне на голяма част от скъсаните ученици да изкарат по-голяма оценка.

70% от явилите се на теста по български език и литература са скъсани отново. Това отговарят от МОН в отговор на въпроси на "Сега" за резултатите от въпросните изпити, които се проведоха през август тази година. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване (по тази причина са добили известност като поправителни, макар за някои младежи те да не са такива).

За участие в матурата по български език и литература през август заявления бяха подали над 8500 ученици, но реално на нея са се явили 7009 зрелостници. Само един зрелостник е получил отлична оценка - над 5,50, а 35 са оценени с много добър - над 4,50. Около 10% са постигнали оценка добър, над 20% са получили оценка среден, а близо 70% от явилите се не са положили успешно изпита.

От МОН посочват, че затрудненията на зрелостниците основно са свързани както с немалка част от затворените езикови и литературни задачи, така и със задачите, които изискват свободен отговор и съставяне на аргументативен текст. Този август на учениците се падна "Новото гробище над Сливница" на Иван Вазов, върху което те трябваше да направят интерпретативно съчинение на тема " Геройство и памет". Другият вариант, от който можеха избират, бе есе на тема "Милосърдието - мяра за човешката сила".

Припомняме, че на първата редовната матура по български през май т.г. зрелостниците писаха интерпретативно съчинение за "Пътят на посвещаването в любовта" върху стихотворението "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". Изглежда темите са затруднили учениците, съдейки по рекордно ниските резултати - средната оценка по български език т.г. за първи път падна под психологическата граница от 4,00 и бе 3,93 (50,14 точки от възможни 100 т.), като над 8000 ученици получиха двойки.

На втората поправителна матура, която е по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас, през август са се явили 4373 души. По химия и опазване на околната среда се е явил само един зрелостник, по физика и астрономия - двама, по музика - под 10, по информатика и по изобразително изкуство - под 15. Традиционно най-голям е броят на явилите се на задължителен зрелостен изпит по биология и здравно образование, география и икономика, философия и английски език.

От МОН не дават информация за резултатите на тези ученици. Посочват обаче, че като цяло тазгодишните резултати от сесията август-септември са съпоставими с тези от предходната година, а и в годините.

От министерството отбелязват, че традиционно на сесията през август на матури се явяват зрелостници, които до момента не са полагали изпити, и основно - имат слаб резултат при предходни явявания. "По голяма част от предметите зрелостниците са много малък брой, а често и единици. Всичко това изкривява резултатите, прави ги непредставителни и не следва на тяхна база да се правят изводи. Това е причината по традиция МОН да не коментира резултатите от сесията август-септември и по никакъв начин да не търси сравнение с резултатите от сесията май-юни. Това би било равносилно на сравнение между годишен успех по предмет на учениците от една паралелка и резултати от поправителен изпит на един ученик например", обясняват оттам.

Още по темата: общо новини по темата: 47
28.03.2024 »
25.03.2024 »
24.01.2024 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
24.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: