Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На първо четене: Учениците да могат да се явят повторно на изпитите след 12 клас
Автор: Самуил Иванов 14:50 / 24.01.2024Коментари (0)444
©
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде репортер на "Фокус".

Депутатите разгледаха два законопроекта - единият на ГЕРБ-СДС, другият на "Възраждане". 

От ГЕРБ-СДС предлагат учениците от 12 клас, които са положи Държавен зрелостен изпит за кандидатстване във висши учебни заведения, но са изкарали резултат, който е незадоволителен за тях, да имат възможност да го полжат отново. 

Промяната предвижда възможността за повторно явяване на изпита да става еднократно и то само в рамките на 1 година след първото явяване, като в дипломата за 12 клас ще има възможност да бъде вписана втората оценка, ако е по-висока.

От "Възраждане" предлагат оценки да не се вписват на учениците до 2 клас. Освен това, учениците от 3 и 4 клас, които са изкарали оценка от "Слаб (2)" по учебен предмет да продължат своето обучение и през лятната ваканция, а при необходимост и през следващата учебна година. Това на практика означава учениците да повтарят тези два класа. 

В хода на дебатите ИТН заявиха, че не биха подкрепили предложението ученици след 3-ти и 4-ти клас да повтарят. Според тях това ще създаде ситуация, в която децата ще бъдат прехвърляни от учител на учител. По-подходящ модел щял да бъде въвеждането на допълнителни часове. 

От "Възраждане" пък смятат, че възможността за преповтаряне трябва да бъде въведена. Според тях идеята за допълнителни часове е добра, но голяма част от учениците, които са останали със слаби оценки, не са посещавали редовните часове и едва ли ще да посещават допълнителните. 

От ПП-ДБ също бяха несъгласни с предложението за преповтарянето на класовете. Според тях в училищата имало множество деца, които не владеели българския език, идвали от семейства на сезонни работници или са от социалнослаби семейства. Елисавета Белобрадова коментира, че въпросът бил комплексен. Тя каза, че при повтарянето учениците ще загубят връзка с класния си ръководител. 

Тя отчете, че веднъж пропусната възможността за натрупване на знания през първите 4 класа, те после трудно се наваксвали. 

От БСП заявиха, че ще подкрепят и двата законопроекта. По отношение на преповтаряне на класовете Ирен Анастасова заяви, че учители и директори на училища подкрепяли повтарянето. Дори имало гласове да се повтаря целият обучителен период от 1-ви до 4-ти клас. 

Тя каза още, че имало много детски градини, в които не се говорело изобщо на български език, а това създавало съответни пречки. Според нея този проблем може да се реши като обучителните програми задължително станат на български език.

При гласуването законопроекта на ГЕРБ-СДС бе приет със 154 гласа "за", единствено от "Възраждане" се въздържаха. Законопроектът на "Възраждане" обаче бе отхвърлен, след като получи само 54 гласа "за".

Още по темата: общо новини по темата: 47
28.03.2024 »
25.03.2024 »
26.09.2023 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
24.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: