Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министерството на правосъдието иницира група за борбата с антисемитизма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:51 / 27.02.2024Коментари (0)1233
©
Междуведомствена работната група, създадена в Министерството на правосъдието във връзка с борбата с антисемитизма, проведе първото си заседание днес с участието на над 30 представители на държавни институции, научните среди и еврейската общност в България.

Целта на работната група е да подготви необходимите промени в нормативната уредба за осъществяване на Националния план за действие за борба с антисемитизма за периода 2023-2027 г., приет от Министерския съвет на 18 октомври 2023 г. Според него се предвижда преглед на наказателното законодателство относно престъпленията, мотивирани от предразсъдъци, реч на омразата и дискриминация, при отчитане на международните стандарти в областта на правата на човека. При необходимост и подготовка на предложения за законодателни изменения.

На първото си заседание участниците дефинираха проблема с нарастващите прояви на антисемитизъм и възможните решения от гледната точка на различните институции и неправителствени организации.

Ръководителят на групата доц. Албена Танева заяви, че склонността за омаловажаване на Холокоста е била основен въпрос на последното заседание на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Според данните на представителите на различните държави в Западна Европа се увеличават проявите на антисемитизъм, докато в Източна Европа тенденцията е за изопачаване на паметта за Холокоста.

Като проблеми в българското общество бяха отчетени неуверената ежегодна позиция на властите за провеждането на т.нар. Луковмарш, опитите за изопачаване на историческата истина за периода на Втората световна война, недостига на чувствителност и незнание за Холокоста, дори от представители на правоприлагащи органи като полицаи и магистрати, необходимостта от повече застъпване на темата в образователната система, липсата на ефективен инструмент за ограничаване на антисемитизма в социалните медии и др. Бяха изразени и мнения за промени в Наказателния кодекс, така че да се отграничи хулиганството от антисемитизма, тъй като осъдителните присъди, когато ги има, отчитат проявите на антисемитизъм като хулиганство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: