Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мечки, линейки и украса от братски градове получаваме по "роднински връзки"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:07 / 07.12.2016Коментари (0)509
©
Мечки, линейки, скенери и коледна украса са само част от армаганите, които сме получили по линията на побратимяването на наши градове с 298 селища от чужбина.

Ползите от "роднинските връзки" са най-често културни, като се разменят посещения и делегации или пък наши ученици заминават на обучение зад граница. Цели 20 братя имат родните ни градове в Русия. Сред най-близките са и съседките ни - Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Щатите също са стъпили у нас и поддържат връзка с Търговище, София, Пазарджик, Велико Търново и Благоевград.

Техническа дружба пък е подписана между Плевен и Шарлотсвил в щата Вирджиния, докато Кърджали е побратимен с Индиана, а Кюстендил с Флорида. Шумен пък е роднина с щатите Маями и Филаделфия.

Партньорството всъщност означава поощряване на културните връзки между два града. София се е сприятелила с 18 населени места, а сред подаръците са две берлински мечки, кенгура от Белград, пеликан и лебед от Букурещ и рис и Гибон от Виена. Освен това в столицата са пристигнали 50 японски вишни и 22 000 лалета от Истанбул.

Над 300 русначета от Саратов пък прекарват ваканцията си в Балчик и Добрич. Сред тях са златни медалисти и деца от домове.

Приятелството между швейцарския град Шафхаузен и Добрич пък е донесло на многопрофилната ни болница там ремонт на отделенията по анестезия и интензивно лечение, ортопедия, урология, централна стерилизационна, неонаталогията и родилната помощ и хирургията. Също така са били внедрени нови методики в рехабилитацията на болни в неврологията и кардиологията. 

Плюс това над 200 млади медици са преминали специализация във водещи швейцарски клиники.

Така сътрудничеството с Шафхаузен е официално признато за модел на Световната здравна организация в Източна Европа.
Преди години пък германската провинция Северен Рейн-Вестфалия дари на Русе пожарни, линейки и 45-метрова пожарникарска стълба. А Русенският университет и домът за сираци в село Брестовица се снабдиха с автобуси. Друга два рейса пък заминаха за сиропиталището в Долен чифлик.

Истинска братска помощ получава и Смолян през 2005-а, когато градът е залят от проливните дъждове и получава 1 млн. форинта дарение от побратимения район в Будапеща "Кишпещ" за възстановяване на щетите.

Шест града у нас поддържат връзки с Китай. Това са Бургас, Добрич, Плевен, Русе, Сливен и Шумен. Любопитно е също така, че Силистра е успяла да стъпи на четири континента- Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Тя се е побратимила с 11 града - Хмелницки в Украйна, Лесковац в Сърбия, Кълъраш и Слобозия в Румъния, Кикинда в Сърбия, Люлебургаз в Турция, Ржев в Русия, Дунауйварош в Унгария, Промисао в Бразилия и Кетъринг в САЩ, както и Велес в Македония.

Кукери от Перник пък танцуват по улиците в македонския град Кавадарци, за да изплашат лошите сили по врем на "Тиквешки гроздобер". Миньорският град поддържа връзки и с Бурса в Туция, Пхенсон в КНДР, Дженин в Палестина, Рожае в Черна гора, Овар в Португалия, Люблин в Полша Орша в Беларуси, Ниш в Сърбия и др.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: