Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кое пази децата да не се разболяват тежко?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:15 / 23.08.2021Коментари (0)515
© iStock
Когато става дума за защитата срещу коронавируса, децата значително превъзхождат възрастните. Те очевидно могат много по-бързо да неутрализират вирусите, респективно карат заболяването по-кратко и в лека форма, пише DW.

Изследователите от берлинската клиника "Шарите" под ръководството на професор Ирина Леман са проучили въпроса и са стигнали до следния извод:

"Открихме, че имунната система в дихателните пътища на здравите, незаразени деца се различава много силно от тази на здравите възрастни хора". Резултатите са публикувани в списание "Nature".

Лигавицата на децата е подготвена за вируса

Носната лигавица на децата е снабдена с всички необходими имунни клетки за предпазване от вируси и други бацили. Докато при здравите възрастни хора там няма почти никакви имунни клетки, посочва Леман.

"Второто, може би по-важно откритие, гласи: епителните клетки в носната лигавица, и то точно тези, които включват рецептора, през който вирусът навлиза в клетките и може да ги зарази, са буквално в пълна бойна готовност при децата".  Благодарение на това детските клетки могат бързо да разпознаят вируса и да се справят с него.

Т.е. имунната система на децата не е неподготвена за изненадващата среща със заразата и може бързо да елиминира вируса. Изследователите от "Шарите" са анализирали 270 000 клетки на 80 участници в проучването - огромна база данни, която позволява да се направят представителни изводи, изтъква още Леман.

Заплахата за децата не е отминала

Дали новооткритият механизъм не би могъл да се приложи и при възрастните? Професор Ирина Леман казва, че би могъл да се разработи например специален спрей за нос, който да активира именно тази имунна защита, която са открили учените. Силният антивирусен имунитет на дихателните пътища се задържа приблизително до 18-20–годишна възраст - след това спада и остава на едно и също равнище до дълбока старост.

Но въпреки наличието на тази "бойна готовност", която предпазва децата, професор Леман предупреждава, че резултатите не бива да се интерпретират неправилно и да се налага измамна сигурност. "Ако погледнем цифрите, оповестени от европейските здравни центрове, се вижда, че все още едно от 10 000 заразени деца се разболява тежко. А от тежко болните деца, на които се налага и интензивно лечение, умира всяко трето."

Ваксинацията остава важна

С оглед на актуалните данни за високо разпространение на заразата, може да се сметне, че доста деца биха могли да се разболеят тежко или дори да умрат. "Затова сме на мнението, че имунизациите са изключително важни и всяко дете, което може да бъде имунизирано, наистина трябва да получи ваксина", заявява Леман.

Проучването в никакъв случай не бива да бъде използвано за твърденията, че децата изобщо не са застрашени и не трябва да бъдат имунизирани, подчертава тя. То само обяснява защо децата не заболяват толкова тежко, колкото възрастните.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: