Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Историк: Важно е до имаме водач като Ботев, но сега политическият елит не може да излъчи такъв
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 06.01.2021Коментари (0)357
©
Саможертвата на Христо Ботев е един много добре премислен сценарий, а не безцелен акт. Завладяването на кораба "Радецки“ от неговата чета изиграва важна роля, за да разбере Европа за Априлското въстание и страданията на българския народ. Това заяви в интервю за БГНЕС ръководителят на отдел “История на България през Възраждането (XVIII-XIX в.)" в Националния исторически музеи д-р Михаил Симов.

На 6 януари отбелязваме 173 години от рождението на големия български поет и революционер. Той е роден в град Калофер през 1848 г. в семейството на един от най-известните възрожденски учители Ботьо Петков.

"Ботев навлиза доста млад във водовъртежа на революционната борба. Той изминава дълъг път за своята 28-годишна възраст – от калоферското даскало до това да бъде предводител на четата, слязла на българския бряг при Козлодуй“, заяви д-р Симов.

Подвигът на Христо Ботев не е в резултат на младостта и буйната му кръв.

"В него виждаме един много трезв, много премислен, много осъзнат политически водач на българското революционно движение. Той застава начело на БРЦК в един много труден период, след гибелта на Левски и след като Каравелов се оттегля от активна дейност. Ботев заварва една политическа апатия, не се знае накъде да се поеме, оттук-насетне какво да се прави. Неговата заслуга е в това, че в правилния момент насочва българската емиграция към действия. Той много добре познава както Източния въпрос и международната политика, така и положението на своя народ и много добре може да прецени кога е дошъл моментът да се действа и кога трябва да се изчака“, каза д-р Симов.

Според него е важно да имаме такъв политически истински водач, какъвто сегашният политически елит като чели не може да излъчи.

"Всяко поколение трябва да плати някаква цена, за да живее в по-добри времена. Не може да съизмерваме днешната епоха с ценностите на една отминала епоха. Добре е да помним, това което се е случило, да помним хората, на които дължим сегашното си положение и да се поучим от тях“, призова д-р Симов и припомни, че борба на Ботев на първо място е за свободна България, в която всички могат да живеят по един по-справедлив начин.

Попитан дали революционерът е достатъчно познат и оценен, той посочи, че още в първите години след Освобождението Ботев заема видно място в Пантеона на българските национални герои, героите на Възраждането и освободителната борба.

"Доста внимание му се обръща. Едни от първите паметници, издигнати в свободна България са паметници на Ботев, например този във Враца. Има и недоизказани неща за Ботев. Няма как да се каже всичко за него в публичното пространство и учебните програми. Ние познаваме Ботев предимно като поет и войвода на неговата чета, но той има и една много сериозна публицистика, в която са заложени изключително силни политически познания. Там вече виждаме до колко дълбоко той е навлязъл в тънкостите на източната политика и в събитията, които се разиграват по това време на Балканите, колко ярко изобличава еснафлъка на чорбаджиите и псевдопатриозма, и цялата разкапаност на османската държавна система. Също така се четат и много силни социални послания на революцията. Той я възприема не просто като отхвърляне на османското иго, но и като създаване на една по-справедлива социална система“, коментира историкът.

Той обяви още, че се надява от този пролетно-летен сезон ремонтираният кораб "Радецки“ да започне да изпълнява своите плавания.

"От това лято корабът приема посетители и функционира като музей. Посетителите там могат да видят една малка експозиция, посветена на Христо Ботев, на похода на четата, както и на историята на самия кораб, който е историческа реликва и е реплика на оригиналния“, заяви д-р Симов.

"Походът на четата на Ботев е пример за това колко добре е преценил ситуацията. Завладяването на кораба "Радецки“, вдигането на шум около това и изпращането на телеграми до Европа изиграват огромна роля, за да се разбере какво се случва у нас, за Априлското въстание, за страданията на българския народ. Гибелта на Ботев е цената, която е трябвало да бъде платена, за да се получи този желан политически ефект“, обобщи историкът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: