Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Динамиката на финансовите пазари ще продължи в следващите две-три седмици
Автор: Рени Томович 13:09 / 27.03.2023Коментари (0)549
©
Динамиката на финансовите пазари ще продължи в следващите две-три седмици. В момента тя се дължи на страховете и неизвестността от това какво може да излезе от банковите баланси на големи европейски банки. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Според него вероятността за развитие на ситуацията в позитивна посока е 70 към 30% в негативна. Банковата система в Европа и изобщо по света е различна от тази през 2007 г., подчерта експертът. "Затова давам тези две-три седмици на успокояване на пазарите. Голямата разлика между това, което видяхме с по-малките американски банки и това, което виждаме с големите европейски банки, е, че регулациите са такива, а и самата ЕЦБ е правила т.нар. "стрес тестове“ в банковата система, за да се изчисли при какви събития, при какви рискове,  какъв ще бъде ефектът върху отделните баланси на банките, т.е. какви резултати те биха имали. Примерно, при повишаване на лихвата колко биха загубили от ценни книжа, които те държат, как това би се отразило съответно на финансовия резултат и върху капиталовата адекватност.“, обясни Цачев. 

Credit Suisse не е фалирала, посочи той. "От нея имаше голяма загуба на доверие и изтичане на депозити, които бяха компенсирани с ликвидност, но тъй като трябва да се предприеме нещо, за да продължи да работи една банка, тя беше продадена на UBS“, обясни той. 

Инфлацията и лихвите са номер едно като икономически фактор, категоричен е Цачев. "Събитията около банковата криза на доверие са всъщност нещо, което в следващите месеци ще доведе до много рязко намаляване на кредитирането в развитите икономики, след което ще започне и намаляване на инфлацията. Това, което търговските банките правят с кредитирането, всъщност ще бъде основното затягане в икономиката, основното намаляване на стимулите. Тази спирачка за икономиката ще доведе до спад на инфлацията и ще свърши работа на централните банкери“, обясни експертът. 

Той обърна внимание и на факта, че Китай ще гони над 5% икономически растеж, което ще доведе до по-високо търсене на суровини. Това също е фактор за намаляване на инфлацията в световен мащаб. "Този тип стимули винаги досега през последните десетилетия са водили до повече и по-евтина продукция, която реално води до спад на инфлацията в развитите страни, там, където се потребяват основно китайските стоки. Затова разглеждам геополитиката засега като фактор, който по-скоро ще мине през призмата на намаляване на инфлацията – една позитивна новина за световната икономика, но не знаем до колко ще пострада и икономическият растеж“, коментира Цачев. 

Намаляването на кредитирането в същото време обаче води до спад на икономиката, обясни Цачев. "Вероятно ще видим още по-голям спад през втората половина на годината. Ако прогнозите досега бяха, че икономиката ще започне да расте във втората половина на годината, а аз смятам, че това се измества в най-добрия случай на ниво около нулата – да няма растеж, по-скоро някаква по-продължителна рецесионна вълна. Другото важно отражение – намаляването на кредитирането, съответно носи рискове върху пазара на недвижими имоти, защото когато видим по-силен спад на цените на недвижимите имоти, там съществува и опасността за фалити в този сектор.“

Още по темата: общо новини по темата: 15
15.04.2024 »
15.09.2023 »
08.09.2023 »
25.08.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: