Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Миглена Димитрова: Зеления център се наложи като единствения think-tank за устойчиви финанси и енергетика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:30 / 08.09.2023Коментари (0)228
©
Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в България за устойчиви финанси и енергетика. Това каза Миглена Димитрова - директор връзки с инвеститорите в БФБ в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус".

Българска Фондова Борса, съвместно с Българска независима енергийна борса са инициатори за изграждането на Green Finance & Energy Centre – Think tank за устойчиви финанси и енергетика. Зеленият център концентрира усилията на бизнеса, държавата и останалите заинтересовани страни в посока трансформация на икономиката и устойчиво развитие на страната ни.

Към момента членове на Зеления център са над 40 от големите компании в България и организации.

"Темата за устойчивото развитие дълго време се дискутира в световен мащаб, но дойде момент, в който ЕС предприе по-конкретни мерки и въведе законодателство, чрез което задължава компаниите да се държат по определен начин, за да бъдат устойчиви, и се приеха едни доста сложни регулации, които са много объркващи особено за по-малките по размер компании", коментира Димитрова.

"Проучвайки какво правят европейските борси, ние видяхме, че те имат водеща роля в това да възпитават компаниите как те да се държат по един по-устойчив начин. Разбрахме, че ние трябва да поемем тази роля в България", обясни тя.

Инициатори на зеления проект са БФБ и Българската независима енергийна борса, като са поканени и представители на академичната общност, редица неправителствени организации във финансовия сектор, както и български консултанти с дългогодишен опит. 

"Ползваме се с подкрепата и на държавни институции, които имат водеща роля в това направление, като Министерство на финансите, на енергетиката, Комисия за финансов надзор, Фонд на фондовете – такива, които да имат роля в енергийния преход и прехода към зелена икономика", обясни Димитрова.

"Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в България за устойчиви финанси и енергетика." Финансистът обяснява, че участниците в проекта допринасят с авторитета си промените да бъдат отстоявани и имплементирани в България.

"Искаме да бъдат адаптирани и поднесени по най-лек начин на българските компании, така че те да установят, че това за тях са по-скоро възможности, а не още едни натоварващи бизнеса регулации. Ние сме част от инициативата на ООН за устойчиви борси. БФБ съвсем наскоро се присъедини и към Глобалния договор на ООН. Това е най-мащабната в света организация за устойчиви финанси", коментира Димитрова.

Българските компании биха имали интерес към подобен род практики, тъй като действащо европейско законодателство задължава големи компании над 500 души не само да бъдат устойчиви, но и да отчитат представянето си в специални доклади. Очаква се в скоро време регулацията да бъде разширена, влизайки в сила за фирми от всякакъв размер. 

"Днешните инвеститори все повече изискват компанията да бъде устойчива – говоря както за големите, така и за индивидуалните инвеститори, физически лица, като новото поколение все повече изисква тя да се държи по този начин. Тук сме в тренд в световните тенденции – това е както при нас така и навсякъде", сподели Димитрова

Още по темата: общо новини по темата: 15
15.04.2024 »
15.09.2023 »
25.08.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
Лято 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: