Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Другата година ще видим рязък спад на растежа на доходите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:42 / 25.08.2023Коментари (0)203
©
Фокус, Човекът на фокус, "Парите ви на фокус"      

С подкрепата на БФБ, Цветослав Цачев – инвестиционен експерт, в интервю за Радио "Фокус".

Повече се говори за рецесия или действително има рецесия

Миналата година повече се говореше отколкото реално беше рецесията, сега по-малко се говори и вече се появяват тези признаци на рецесия. Но тя не е това, което виждахме при предишния икономически цикъл на рецесия 2008 година, не и същото, което се случи с европейската дългова криза, а не и това забавяне на икономиката от 2015-2016 година, въпреки че има много признаци, защото като погледнем какво се случва в Азия, там има много общи неща с тогава. Сега в развития свят: САЩ, Европа, в развитите икономики, се случва една рецесия, в която спестяванията и парите на хората са този фактор, който прави рецесията да не бъде толкова страшна.Но в същото време когато погледнем разходите на населението, защото и в САЩ и в Европа половината са хората, които инвестират. Благодарение на големите печалби на капиталовия пазар, благодарение на това, че говорим основно за хора, които са предпенсионна възраст, това са хората, натрупали най-много спестявания. Тези спестявания бяха и те основно са били инвестирани и остават инвестирани на капиталовите пазари, което доведе до една огромна възвръщаемост в етап, който те освен че имат най-много натрупани пари, те направиха и най-големи печалби. Това намали ефекта на рецесията. Но виждаме сега тази рецесия от потребителските разходи в развитите, богатите икономически, тук наистина тази слабост е най-осезаема и най-голям проблем за рецесията, за икономиките, които отиват в рецесия.

Положението в България:

В България няма нищо по-различно. Тук също виждаме високо търсене на служители, ниска безработица, както в Западна Европа, добър ръст на заплатите също. Дори в Америка от много дълъг период насам имаме период, в който инфлацията е доста по-ниска от растежа на заплащането. Проблемът е, че инфлацията в предишните две години беше такава, че изяждаше ръста на доходите, и досега той не успява да компенсира. Най-вероятно другата година ще видим рязък спад на този растеж на доходите. Дали и рецесията ще допринесе за това, не е ясно, ще видим, но няма как те да растат с 5-6% и догодина,най-вероятно ще намалеят.  Това е добра новина за всички, които са инвестирали в американски компании, защото приходите растат, а разходите им няма да скачат толкова силно догодина. Затова има някакъв оптимизъм на пазарите в момента. Хората трябва да правят инвестициите от гледна точка на риска, който те могат да приемат. Защото в момента има няколко изключително горещи инвестиционни сектора, където оценките са много високи, и според мен е необходимо за всеки инвеститор, който има да кажем инвестиции в изкуствен интелект, и те са скочили много през последната една година, да преосмисли дали трябва да поема толкова риск.

Инвестиции в технологични компании, развиващи AI:  

Прогнозите към момента са, че в следващото десетилетие приходите на тези компании, които в момента се счита, че ще произвеждат тези продукти, свързани с развитието на AI и всякакви програмни продукти, се смята, че приходът на този бизнес ще бъде за около 800 милиарда долара за 10 години напред. Да, в момента той е много нисък, но за него ще се борят все повече и повече компании. Например, акцията на NVIDIA – компанията, която произвежда чипове, № 1 в момента. Акциите й струва повече от 1.2 трилиона долара.  Т.е.  дори тя да вземе 100% от тези 800 за 10 години, тя няма да генерира толкова приходи за себе си отколкото струва в момента. Ето това неравновесие ме притеснява, защото наскоро прегледах каква е била ситуацията с друга AI компания, която произведеше телекомуникационно оборудване през 2000 година, която отчиташе 10-15-20% растеж на тримесечна база, от 70% растеж на преходите на годишна база, но в един момент когато дойде кризата и тези инвестиции спряха, а акцията й падна 25-30 пъти.

Рецесията в еврозоната или в САЩ ще дойде първа

Въпрос е на усещане е наистина когато говорим за това как реагира бизнесът и потреблението. Тук може да се направи паралел с 2000 година – дот-ком балонът, който доведе до спада на акциите, който накара рецесията да се усеща при хората, загубили тези пари тогава, а да не се вижда в икономиката. Реално 2002 година в САЩ имаше кратък като време и като мащаби икономически спад, но там имаше и фактора 11 септември 2001 година, който реално спря тогава доставките с въздушен транспорт и доведе до това свиване на икономиката. Така че въпрос на усещане е дали в Европа няма да се усети по-силно. Смятам че тук рисковете са по-големи тя да бъде усещана, особено от потребителите в Европа, именно заради по-високите енергийни разходи. Фактът, че те тази година намаляха значително спрямо миналата, допринесе все пак да избегнем този рецесионен шок като усещане в портфейла, върху доходите, и в някаква степен позволи на индустрии, като туризма, да се развиват доста по-добре от очакването. В някаква степен това наистина е причината Европа да се движи по ръба на рецесията. Много ми е трудно да продължа да бъда песимист при положение, че икономиките наистина отказват да направят класическата рецесия на намаляването на инвестициите, на намаляването на бизнес активността и същевременно на растеж на безработицата, оттам да видим нещата, както са били при една нормална рецесия. Смятам, че шансовете да се проточи тази ситуация, която виждаме тази година, са реални, наистина да има повече говор за рецесия отколкото реално тя да се усеща. Смятам, че говорим за икономически спад или растеж около нулата с доходи, които само чувствително покачване на енергийните разходи би вкарало икономиката в такава рецесия, която да се развие по класическия начин.

Сриване на имотния пазар в Китай, вместо постковид икономически бум. Забавя ли се "двигателят на глобалния растеж“

Не се появи такъв икономически бум. Причините са, че стимулите, които имаше китайската икономика, въпреки желанието да доведа до растеж на вътрешното потребление и икономиката да заприлича малко повече на Западния свят, където потребителят има значение, не дадоха ефект, защото Китай е много далеч от тази представа за икономика. Те допринесоха обаче за активизиране на индустриалното производство и на износа, и дори до дефлационни сили в световен мащаб, благодарение на тези стимули.  Китай е двигател на растеж в световен мащаб, защото потребява суровини – оттам всички страни производители на суровини от Саудитска Арабия, Русия до Австралия, печелят от това. Съответно, големият проблем в Китай на строителството на недвижими имоти е фактът, че това вече става много скъпо, и този балон китайското производство в момента го спира много рязко преди той да стане неуправляем. За съжаление това означава много по-малко строителство, много по-малко потребление на суровини, съответно икономиката доста шоково преживява това, защото мнозина китайци са засегнати от това, така че няма как да не забоксува икономиката. Но проблемът със строителството е навсякъде по света, както и проблемът с голямата задлъжнялост.

Най-голямата опасност за световната икономика:

Това, което може да допринесе за десетилетия на слаб икономически растеж, на тази продължаваща нулева криза е фактът, че централните банкери ще държат лихвите високи за много дълъг период от време – това е техният отговор на високата инфлация, на вече съществуващите страхове и инвестиционни очаквания, които могат да се върнат много бързо и да доведат до нов етап на инфлация от 5-6-8%. Централните банкери през следващата година ще дадат именно такъв сигнал, че пазарите и бизнесът не бива да очакват, че отново ще се върнем на нулеви лихви при първата икономическа опасност и забавяне. Пазарите не са готови да асимилират тази информация. През уикенда ще се състои годишното заседание на централните банкери на Фед в САЩ, на което ще видим някакво подобно послание. Проблемът е в огромната задлъжнялост и държавният сектор е този, който не се променя, той продължава да харчи пари, взима заеми, и промяна на риториката на централните банкери, със сигурност е големият риск  при пазарите, защото ще преоцени всички активи. Може да се повишат лихвените проценти, макар че разликата от 5.5 и 6% не е кой знае каква, въпросът е колко дълго време те ще останат такива.  

БФБ и новият индекс BeamX:

Това е един сегмент на Фондовата борса, в което излизат нови малки компании – бизнеси,  които са стартиращи. Много по-лесно се набира капитал оттам отколкото с изискванията за стандартните увеличения на капитала. И това позволи на десетина малки компании да излязат на борсата, да наберат в рамките на от няколко стотин хиляди и до няколко милиона лева. Тези акции станаха интересни и за инвеститорите. Най-важното нещо е, че с появата на индекса ние ще виждаме как се развива този сегмент, как се движат тези нови участници на пазара.

Къде и как да запазят парите си хората

Когато говорим за инфлация, винаги се говори за запазване на покупателната стойност на парите, но истината е, че инвестицията в акции има за цел да доведе до възвръщаемост,  защото е избран работещ бизнес,който трябва да има добра оценка. Защитата на капитала е да се подбират добри компании, добри бизнеси, които ще съществуват след 5 или 10 години: работещата интересна добра компания в един момент става и добра инвестиция за дълъг период от време.

Ива Дойчинова

Още по темата: общо новини по темата: 15
15.04.2024 »
15.09.2023 »
08.09.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: