Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди българи във Великобритания още са без статут. Има ли риск от депортиране?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:11 / 06.06.2021Коментари (0)505
© iStock
Хиляди българи във Великобритания - все още без статут. Срокът е 30 юни. Има ли риск от депортиране?

"Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. Проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш, и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, са необходими определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента." Това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, който отговаря за ресорната програма на Home Office в кметство Евфийлд в Лондон.

"Това е препятствие пред хора, които са с по-нисък образователен ценз, възрастни хора, инвалиди, хора, които нямат достъп до интернет. Но огромният проблем е неяснота по процеса за получаване и доказване на този статут. Гражданите няма да получат физически документ или виза в техния паспорт, която да доказва техния нов имиграционен статут след Брекзит. Единственият начин да го докажат е чрез системата на Вътрешното министерство на Великобритания. Системата генерира един код, който се изпраща в институцията, която изисква от вас доказателството. Не е трудна тази процедура, но изисква определени умения, за да се направи коректно и да се получи потвърждение за този нов имиграционен статут," изясни Джингозян в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Има разяснителна кампания, която се води във Великобритания от страна на локалните кметства и някои организации, които са получили финансиране от министерството на вътрешните работи на Великобритания. Аз мисля, че в България трябваше да бъде подета една информационна кампания от българските институции, с подкрепата на медиите, която да стигне до гражданите на България във Великобритания, защото не е тайна, че една голяма част от тях гледат български медии," смята експертът.

"Има почти три седмици до 30 юни. Аз бих отправил отново призив към всички българи - моля, кандидатствайте по тази система, опитайте се да подсигурите вашия нов имиграционен статут във Великобритания. Ако не го направите, няма да имате достъп до никакви услуги във Великобритания – няма да може да пътувате, да работите, да ползвате здравната и  осигурителната система на държавата, да наемате жилище и така нататък. Училищата и локалните кметства във Великобритания получиха много стриктни инструкции от МнВР на Великобритания. Според тези инструкции, всяко училище или локално кметство, което изпитва съмнения, че дадено дете или неговите родители не притежават този нов имиграционен статут, са длъжни да уведомят властите, а те според закона са длъжни да реагират в рамките на 48 часа. Не мисля, че ще бъдат депортирани хиляди българи, но това е една съвсем реална възможност," заключава Нишан Джингозян.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: