Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гарелов: Мълчанието на Трифонов приключва, новият премиер ще стане ясен във вторник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:02 / 09.07.2021Коментари (1)742
©
Понеделник е денят на осъзнаването. Във вторник вече трябва да имаме ясни заявени намерения на тези, които ще съставят правителство. Вероятно това ще бъде "Има такъв народ“. Мълчанието на Слави Трифонов трябва да приключи. Това заяви в интервю за БГНЕС журналистът Иван Гарелов.

Според него в деня след изборите трябва да се сложи едно ново начало.

"Не трябва да се губи инициативата и още първите дни след изборите трябва да се излезе с ясни решения. Те трябва да са вече в джоба на политиците“, каза "Мистър Панорама“.

За намиране на решение той разчита много и на президента Румен Радев. "Очевидно е, че той е господар на положението в момента. Това личи най-вече от състава и действията на служебното правителство. Предполагам, че този контрол над развитието на нещата ще се запази“, заяви Гарелов.

Той смята, че моделът на служебното правителство трябва да се запази.

"Това означава в бъдещия кабинет да има и експерти, и умерени представители на политиката, но умерени, приемани и останалите партии. Този кабинет трябва да бъде съставен от трите партии на протеста. Но това не означава, че те имат еднакви, изгладени отношения, напротив всеки ще има своите претенции. Слави Трифонов ще има претенциите, че е спечелил изборите, "Демократична България“ – че е с най-голям политически опит, защото някои от техните лидери дори са били в правителствата на Бойко Борисов".

"Изправи се! Мутри вън!“ ще кажат, че са били най-активни на протестите. Те имат няколко амбициозни дами, които ще искат да заемат своето място в новите структури на властта“, заяви Гарелов и разкри пред БГНЕС, че в първите дни на следващата седмица ще има голямо интервю с лидера на "Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Някои от министрите в сегашния служебен кабинет трябва да останат и в новото правителство.

"Ще има и нови, ще има и изненади. А най-важната изненада е кой ще бъде премиер, нали така – ние нямаме още яснота, но мисля, че ще се изясни и това и до вторник“, заяви "Мистър Панорама“. Той не изключи бъдещото правителство да има дълъг живот. Още повече, че идват и президентски избори.

Според него бъдещият премиер трябва да бъде непартийна фигура.

"Непартийна, уважаван експерт, уважавана личност. Много харесвам ген. Стефан Янев – виждате каква стабилност излъчва, каква увереност, спокойствие. Той внася това в тази пъстрота на служебното правителство, съставено от различни характери, с които въобще не скучаеш, държат обществото в напрежение, допускат и големи грешки, но са амбициозни. Трябва да има една такава успокояваща фигура“, добави Гарелов.

Той вижда бъдещето на ГЕРБ без Бойко Борисов.

"Те вече са наясно с това и той също е неясно. Не приемам разпространената теза, че без Борисов, няма да има ГЕРБ. Там има доста способни хора. Те са в състояние да образуват ядро и тази партия да продължи да съществува и да се развива в опозиционна обстановка“, заяви Гарелов.

Ако технократското звено в ГЕРБ, в лицето на хора като Томислав Дончев, вземе връх, а не финансовото, което ръководеше далаверите, те биха могли да създадат една нормална партия, убеден е журналистът.

Според него големият проблем на българската журналистика е в нейната комерсиализация и че е станала част от апарата.

"Виждате колко трудно взимат завоя някои сега, защото не знаят какво ще се случи, не са сигурни. А те крепяха предишното управление в името на запазването на своя начин на живот“, отбеляза той.

По отношение на взаимоотношенията между България и РС Македония Иван Гарелов каза, че България трябва да имаме една ясна и изразена позиция. "Трябва да изработим дългосрочни цели и да ги постигаме постепенно без да ги променяме и да лавираме“, каза той и даде за пример Гърция. Там независимо коя партия е на власт, винаги имат една линия по отношение на техните национални интереси.

Гарелов отдаде заслуженото и на първия демократичен президент Желю Желев за признаването на независимостта на Македония през 1991 г. и да помогне за нейното международно признание.

Настоящата ситуация връща Гарелов в началото на прехода през 1989-1990 г., когато имахме надежда как ще се развие България и как тя ще се превърне в нормална държава.

"В момента не става дума за смяната на една власт с друга, а за смяната на един модел на управление на държавата, до който я докарахме за последните 30 години. Трябва да се изкорени практиката държавата да ограбва хората и да работи като някакъв мутренско-милиционерски холдинг“, каза журналистът.

Според него процеса на изкореняване, защото не харесва думата изчегъртване, ще отнеме поне 2-3 години.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: