Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев призова за по-силна защита на правата на децата в ЕС
Автор: Пламена Николова 16:33 / 27.01.2021Коментари (0)364
©
Всички институции да работят заедно за постигането на по-ефективно правоприлагане и по-добра координация в интерес на защитата и подкрепата на децата. За това призова евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, след като Комисията по петиции на Европейския парламент беше алармирана за скандални случаи на сексуално малтретиране на деца, настанени в социален център в испанския град Палма де Майорка.

Като се позова на медийни разкрития за сексуална експлоатация на 15 момичета и едно момче, жалбоподателят изрази тревога, че и властите на Балеарските острови, и испанското правителство крият информация, а мнозинството, което левицата има в парламента, е отхвърлило исканията на опозицията за сформиране на комисия по случая. Според жалбоподателя разследването на прокуратурата и до момента не е дало резултат, нито пък са били предприети конкретни мерки, освен доклад, чието изготвяне отнело 7 месеца и струвало на данъкоплатците над 30 000 евро.

В коментар относно петицията от Европейската комисия информираха, че е започнало производство срещу Испания за установяване на нарушения във връзка с неправилното транспониране на директивата за борба със сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца. Като част от усилията за по-ефективни мерки срещу този вид престъпления бе представена и приетата през юли цялостна европейска стратегия за борба със сексуалното насилие над деца за периода 2020 – 2025 г.

Емил Радев, който е член на Комисията по петиции, изрази надежда, че стратегията ще допринесе за въвеждането на по-силна правна рамка за защита на децата както в реалния живот, така и във виртуалното пространство. "Това е фундаментално задължение и един от абсолютните приоритети на ЕС", категоричен бе българският евродепутат, отчитайки, че предотвратяването и разкриването на сексуални престъпления е още по-трудно, когато жертвите са деца, подложени на насилие от лица, които познават и от които се чувстват зависими като родители, възпитатели и др. В отговор на петицията за недопустимо потъпкване на основните права на деца Радев апелира испанското правителство да се намеси с цялата строгост на закона, а обществото и гражданските организации да окажат необходимия натиск това да се случи. "Сексуалното посегателство и насилие над деца и непълнолетни е особено тежко престъпление, което има широкообхватни и сериозни последици за целия живот на жертвите, но и за цялото общество", изтъкна още Емил Радев.

След проведените дебати евродепутатите се обединиха около позицията, че петицията трябва да остане отворена и изпратена за становище в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Членовете на Комисията по петиции се ангажираха да продължат работа по казуса съвместно с ЕК и координатора на ЕП по правата на детето Ева Копач, както и да изискат допълнителна информация относно предприетите от испанските власти действия, включително за транспонирането на директивата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: