Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт посочи какво най-често правят българите с парите си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:34 / 17.01.2022Коментари (0)166
© iStock
Оттук нататък всички услуги, които ползваме на гише в банков офис, с банков служител, ще стават все по-скъпи, предупреди Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на Кредит център. Относно срочните депозити Тошев посочи, че банките, които предлагат такива депозити, вече са много малко, а повечето изобщо са премахнали тази възможност.

Всички големи банки нямат лихви по депозитите. Банките са пълни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последиците от предишната световна финансова криза и се появи коронавирус кризата, която накара потребителя, въпреки че не е толкова тежко финансова, като изключим сектори, които бяха засегнати много, но хората пак се настроиха спестовно и в момента българите държим над 62 милиарда в банките, а на банките това им е разход. Раздадените кредити са 28 милиарда. Другите пари тежат на банките, затова те не плащат лихви по депозитите. За свръхналичности банките въведоха такси – ако вие сте спестили над 400 000 лева, банката ви взема и такса.

Тъй като повечето банки не плащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в обикновени разплащателни сметки, допълни Тихомир Тошев.

Депозитите нараснаха, но много малка част от българите успяват да спестяват, коментира Тошев в предаването "Преди всички“.

Малките депозити намаляват и се теглят. Масовият българин не може да заделя и даже харчи част от заделеното. Около 20% от българите са тези, които забогатяват повече и трупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се налага дори да харчат част от малките си спестявания.

Във всички сегменти на кредитирането през миналата година се наблюдава ръст, поясни кредитният консултант. За покупка на жилища са изтеглени над 5 милиарда.

Експертът отбеляза още, че извън традиционната форма на инвестиция в недвижим имот, много хора вече започват да се оглеждат и за други инструменти, с които да защитят парите си срещу инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен характер, допълнително пенсионно осигуряване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: