Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Кунчев: Българинът забравя за мерките, след като изпие 2 ракии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:06 / 20.01.2021Коментари (0)631
© БГНЕС
10 дни след втората имунизация може да се каже, че вече сме максимално защитени срещу COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването "Тази сутрин“ по bTV по повод случай на заразени с COVID-19 медицинска сестра от Харманли и лекар от Хасково, след като са били ваксинирани.

"Абсолютно възможна е тази ситуация. Тя няма да е толкова честа, но ще се случва и в бъдеще. Това не крие никакъв риск за човека. След първата игла започват да се появяват антитела, но те не са на достатъчно високо ниво. 10 дни след втората имунизация може да се каже, че вече сме максимално защитени. Тогава нивото е защитно и не би следвало да позволи възникване и заболяване. Антителата след първата ваксина позволяват да не се изкара толкова тежко заболяването. Ваксината действа, но ако няма нужда от втора доза – нямаше да я правим и да я препоръчва производителят. Втората доза позволява големият брой на антителата. През периода между двете ваксинации може човек да се зарази, но ще го прекара по-леко и пак е по-защитен от неимунизирания. Това, което вкарваме с ваксината, не е вирус. Няма как да се заразиш от тази информационна частите РНК.  Нейната цел е да има имунен отговор, но антителата не са достатъчни от първата до втората ваксина“, заяви Кунчев. 

"Очакваме третата ваксина да е "Астра Зенека“, защото от 25 - 29 януари е заложено, че Европейската агенция по лекарствата ще дадат своята оценка. Сравнено с другите производители, от нея сме заявили най-много количества, но около 3 млн. са поръчани от всеки тип ваксина. Аз лично предпочитам "Астра Зенека“, защото нейното използване е изключително по-лесно, защото се съхранява при условия, които позволяват ползването просто на хладилник. Февруари очакваме, че вече ще работим с трите ваксини. Щом получим ваксините, ги правим. Организацията е налице“, каза още Кунчев. 

"И от трите типа ваксини, от всички 6 или 7 ваксини, сме взели достатъчни количества ваксини. Интересът е голям и списъците се оказва, че след време не са актуални и се записват още. Вижда се, че няма страшни странични ефекти. Хората вече приемат много по-спокойно идеята за ваксините. Увеличаването на количествата започва от февруари. Априлските количества са 10 пъти по-големи от тези за март. Тогава ще свършим с втора фаза и ще навлезем в третата и всички, които желаят и се запишат при личните си лекари, могат да се имунизират. Зависи все пак от това какъв процент са обхванати от първа и втора фаза.

Кунчев коментира и сблъсъка между собствениците на заведения и здравните власти. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

"Проблемът е при тържествата – едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено. В заведенията, ако се спазват разстоянията и 50% капацитет, рискът не е ако влезеш нормално и вечеряш, след което си тръгнеш, а ако правиш тържества“, посочи той.

По думите му и в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: