Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Албена Кондева: Трябва да даваме възможност на нашите деца да мислят автономно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:26 / 01.07.2023Коментари (0)221
©
Трябва да даваме възможност на нашите деца и ученици да мислят автономно. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ д-р Албена Кондева, директор на 39 СУ "Петър Динеков“, София.

"В последните години, поне българската образователна система, сякаш заложи повече на фактологията, на клишираните и предварително зададените формати на отговор, а днешният живот е много разнообразен. Самите ученици са извън клишетата. Длъжни сме да ги научим да мислят, да правят логически връзки, да бъдат автономни. Действително е много лесно да зададеш въпроса си на изкуствения интелект и той да ти отговори, но ти – като автономна, мислеща и самостоятелна личност, трябва да бъдеш в състояние да направиш разликата между отговор, даден от жив човек и такъв, даден от машината“, обясни тя.

По повод резултатите от матурите след 7. и 10. клас д-р Кондева коментира: "Определено будят немалко въпроси. За мен особено тревожни са резултатите по математика, защото това е една наука, която поставя базата на много други и е изключително важна. Останахме изненадани, че учениците са се затруднили, тъй като смятаме, че не е било толкова трудно. Но дори и това разминаване трябва да стане повод за един  обективен и задълбочен анализ на различни нива на това, което се случва. Сякаш резултатите в последните години стават все по-тревожни и това налага да бъдем до болка откровени и честни със себе си като общество и като образователна система, защото, по мое мнение, се налагат промени на различни нива – и на ниво нормативна база, и на ниво учебни програми, ако щете и начина, по който се преподава в класните стаи, организацията в класните стаи. В никакъв случай не изключвам и учебниците, по които се работи“.

Да се преподава на днешното поколение е много трудно, споделя д-р Албена Кондева.

"Все по-често ни се налага да бъдем изключително креативни и в крак с времето, защото тези деца са много различни. Битката със смартфоните, устройствата и социалните мрежи е неравна. Днешните деца и ученици буквално живеят там и тук е нашата роля като възрастни да се постараем от семейството през училището процесът да бъде по-контролиран. В момента той се развива доста хаотично“, поясни тя.

От редовното правителство д-р Албена Кондева най-вече очаква бюджет: "Много е трудно да се осигури всичко необходимо за една образователна институция без добре разчетен бюджет. Определено ние в момента работим на миниум, защото не знаем с какво ще разполагаме, а имаме доста сериозни нужди“.

Другото, което е много необходимо е предвидимост в работата, както и олекотяване на административната работа, споделя директорът на 39 СУ "Петър Динеков“.

Тя е убедена, че децата, които днес седят на училищните чинове, след време ще се окажат тези, които ще решават бъдещето на България от трибуната на Народното събрание.

Още по темата: общо новини по темата: 47
28.03.2024 »
25.03.2024 »
24.01.2024 »
26.09.2023 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: