Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България се зъвръща на Венецианското биенале за архитектура
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:31 / 27.04.2023Коментари (1)201
© Александър Дюмарей
За първи път от 15 години насам България ще бъде представена на Венецианското биенале за архитектура 2023 г. Националното участие на България в Биеналето за архитектура във Венеция през тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, информира Министерството на културата.

Проектът "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусии и обмен на информация.

За да илюстрират визуално процеса на изоставените райони и намаляване на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и, по-конкретно, изоставените училища.

Изложбата е разделена на три основни зони - "вход", "класна стая" и "зона за интервюта/дебати", като приканва посетителите постепенно да се потопят в сложния и будещ тревога проблем за свиващите се региони. Сценографията е нещо повече от обикновен фон; тя е платформа за размисъл, подтикваща посетителите да се включат в диалога за предизвикателствата, пред които сме изправени. Поемането на отговорност и извличането на поуки е една от основните задачи, която си поставят авторите на експозицията.

Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. За целта са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата – домакин на българския павилион във Венеция.

"Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ обещава да представи България по оригинален и запомнящ се начин. Концепцията отговаря на правилото на Биеналето - колкото по-въздействаща и разбираема е експозицията, толкова по-запомняща се е тя.

Кураторът на Биеналето за архитектура 2023 Лесли Локо коментира: "Архитектите имат уникалната възможност да представят амбициозни и творчески идеи, които ни помагат да си представим едно по-справедливо и оптимистично общо бъдеще".

Лесли Локо е основател на African Futures Institute, създаден в Акра, Гана, през 2020 г. като следдипломно училище по архитектура и платформа за публични събития. През 2015 г. тя основава Висшето училище по архитектура в Йоханесбург. Преподавала е на няколко континента и е носител на множество награди за принос в архитектурното образование.

Официалното откриване на Българския павилион във Венеция ще се състои на 18 май 2023 г.

Създадено през 1895 г., La Biennale di Venezia днес е признато за една от най-престижните културни институции в света със събития в областта на изкуството, архитектурата, киното, танца, музиката и театъра.

Биеналето за архитектура 2023 във Венеция ще продължи до 26-и ноември тази година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Демографската криза е резултат от беззаконията в държавния апарат и Народното събрание! И едва ли е нещо с което трябва да се гордеем! Да нямаш един грамотен Политик, който да въведе ред и законност в тази Държава! Вижда се от последните 30 години и петте поредни изборни сесии! Така че, за мен това е най-голямата излагация пред света за една държава на 1300 години! Сякаш тук в тази Эеодална губерния няма Конституция която е регламентирала приоритетите и правата на гражданите.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: