Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анастасова: От активността на изборите произтича тяхната легитимност, внасяме предложенията си за промени в Изборния кодекс
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 20.01.2021Коментари (0)425
©
"От БСП считаме, че сегашният модел на управление е изчерпан и вреден. Това не го говорим от днес, а от четири години. Нито президентът, нито ние казваме нещо ново в това отношение.  Изпълнителното бюро на БСП взе решение да разговаряме с наши партньори, за да осигурим по-голяма прозрачност и да направим така, че изборите да бъдат свободни и честни. Приехме Декларация за свободни и честни избори. Поканили сме на разговори в четвъртък и петък 18 партии и 10 НПО-та“, заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова пред NovaNews.

Атанасова е категорична, че това е важно за българските граждани, за да бъде повишено и доверието към избирателния процес. Депутатът от левицата уточни, че първият кръг от срещи ще бъде с организации, с които БСП отдавна има установено сътрудничество, а на следващ етап от левицата ще поканят и г-жа Мая Манолова, и г-н Слави Трифонов и останалите формации, включили се в протестите срещу властта. Анастасова обърна внимание, че тези разговори не са инициирани, за да договарят коалиции, а акцентът ще бъде поставен върху избирателната активност изборите, защото от нея произтича тяхната легитимност.

Относно поста във Фейсбук на Слави Трифонов, в който той коментира, че партията му и БСП "стоят от двата бряга на реката“, Анастасова коментира: "БСП никога не е избирала да бъде от другата страна. В последните няколко години БСП последователно е отстоявала политики срещу това управление. С думи и действия сме демонстрирали абсолютна непримиримост. Ние имаме решение на партията, с което казваме, че в коалиция и договорки с ГЕРБ няма да участваме. Всички трябва да се обединим, за да променим модела на управление.“

Народният представител припомни, че БСП е най-голямата опозиционна партия и че като такава през последните години е отстоявала въвеждането на машинен вот, активна регистрация, публичен регистър на избирателите в България.

"Че сме последователни срещу този модел на управление, никой не може да отрече“, категорична е Ирена Анастасова. 

По повод дебата за промени в изборните правила тя съобщи, че от левицата ще внесат предложенията си за ревизия на Избирателния кодекс, тъй като от БСП са против практиката на управляващите да правят произволни поправки в преходни и заключителни разпоредби на различни закони. От БСП ще настояват и за видеонаблюдение на процеса на преброяване на гласовете и на оформяне и изготвяне на протоколите, както и промяна за активна регистрация преди изборите.

"БСП не е разединена. Много години съм член на партията, сега обикалям структурите по-често и виждам, че членската маса е по-въодушевена. Проблемите се решават. Партията има Устав и програма. Всеки, който се разминава с тях, е свободен да напусне партията“, коментира Анастасова по повод твърдения за разкол в левицата.

Във връзка с национална кампания за прием на нови социалисти, тя изтъкна: "В последните седмици от всички общински организации ни се обаждат, за да кажат че има много заявки за нови членове на партията, както и такива, които искат да подновят членството си – например на социалистите в Пловдив“.

По темата за ковид кризата и образованието, зам.-председателят на левицата коментира, че оценява усилията на министър Вълчев да не се затварят българските училища. "Не е добре това за българските деца и образованието. Една година децата са извън училище, което не може да бъде наваксано“, смята зам.-председателят на БСП, която е и бивш директор на столично училище. Тя смята, че Министерството на образованието трябва да направи пълен анализ на последствията от тази година на дистанционно обучение – как се е отразило върху усвояването на знанията от децата.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: