Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронакризата стопила и спестяванията за втора пенсия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:56 / 01.06.2020Коментари (0)609
©
Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. "Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши", коментира пред програма "Хоризонт" на БНР финансовият анализатор Иван Стойков. Спестяванията на родените след 1959 година в универсален пенсионен фонд за втора пенсия са претърпели корекции, които са ги намалили, отбеляза той. Спадовете, дори сривовете на фондовите борси по света, са довели до тези негативи, допълни Стойков.

Причината в момента е много пазарно обоснована. Средствата по индивидуалните партиди се инвестират от управляващите ги пенсионни фондове и когато има такива драстични спадове на фондовите борси, се регистрира отрицателна доходност. Няма как отрицателните явления на капиталовите пазари да не се отразят върху доходността в индивидуалните партиди за втора пенсия, поясни анализаторът. Ефектът е ясно видим - половин милиард от тези средства вече не съществува. Това е сумата, която сумарно са загубили всички, които правят отчисления за втора пенсия. За всеки индивидуално наличността по партидата се намалява по различен начин. Излизащите от трудовия сектор догодина ще бъдат най-засегнати откъм натрупванията за втора пенсия. "Хората, които сега ще се пенсионират, може би първи ще усетят ефекта на това, което се случи", посочи Стойков в предаването "Хоризонт до обед".

Прехвърлилите партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ от днешна гледна точка може би са взели добро решение и са направили полезен ход, защото към момента се оказва така, че прехвърлените партиди в НОИ до някаква степен са били запазени, защитени, подчерта Иван Стойков и уточни: "Но при равни други условия средствата в НОИ не биха могли да се увеличават интензивно, да се възползва държавата от ръста на пазарите, за да може да увеличи средствата по партида на осигуряваното лице." Ситуацията е динамична, решения се взимат ден за ден, затова е трудно да се дават общовалидни препоръки, изтъкна Стойков.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: