Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
200 българи и румънци са с коронавирус в кланица-огнище в Германия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:09 / 11.05.2020Коментари (1)716
©
Българи не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн заради масовата зараза с коронавирус сред работниците в германската кланица Вестфлайш в Косфелд. Това съобщи генералният ни консул там Антоанета Байчева пред БНР.

Германските медии писаха вчера, че в кланицата работят предимно българи и румънци. Вчера всички са тествани за коронавирус. Около 200 от тях имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация.

Местните власти не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите, стана ясно от думите на консула.

"До момента не сме получавали информация за брой заразени или болни български граждани", потвърди Байчева. "Ако наш сънародник не поиска изрично да бъдем уведомени, ние няма да получим информация", посочи тя.

"Приоритет в момента в болниците е да се грижат за хората при тях, освен това има лекарска тайна и защита на личните данни", коментира Антоанета Байчева.

Консулството може да снабди работниците с необходими документи и да им даде информация как биха могли да пътуват, ако знаят, че са болни и искат да се приберат в България, уточни тя. Кланицата в Косфелд, град недалеч от Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ нареждане.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора. Заради големият брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства така наречения "спешен механизъм" за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май. В повечето части на Германия мерките се отхлабват от утре.

Относно работата в чужбина консулът обясни, че сигнали от наши работници срещу условията на труд в кланици в Германия досега не е имало. Германските власти са търсили съдействие от консулската ни служба работници да свидетелстват срещу определени работодатели, но хората се страхуват, разказа Антоанета Байчева и допълни, че условията на труд и настаняване наистина са лоши, като голяма вина за това имат фирмите подизпълнители. "Много от тях са регистрирани само с една пощенска кутия, трудно се достига до тях".

Германските власти нямат легална информация, върху която да стъпят, за да задействат някакви мерки и очакват от работниците съдействие. Те пък не биха рискували прехраната си - така консулът ни описва проблема с кланиците.

Заради затрудненията с прибирането на реколтата федералното министерство на земеделието е разрешило приема на сезонни работници от чужбина, но те трябва да имат всички легални документи - трудов договор и документ за мястото на настаняване. През първите 14 дни се спазва задължителна карантина, уточни Антоанета Байчева.

"Не може да се каже предварително, че всичко ще протече гладко с пристигането на сезонните работници", коментира тя. Причината е, че решението за влизане в страната се взема на място и по преценка на съответния служител, то не е предварително.

Още по темата: общо новини по темата: 11856
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1976 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: