Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
COVID-19 съкратил живота с десет години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:38 / 11.05.2020Коментари (0)805
©
Мъжете в Германия, починали от COVID-19, са можели да живеят средно още 10 години - дори и тези с предишни заболявания. Германките - близо 9 години. В Италия и Великобритания жертвите са загубили още повече години живот.

Критиците на ограничителните мерки твърдят, че новият коронавирус бил опасен само за старите и болни хора, на които и без това им оставало малко живот. Анализ на северногерманското радио NDR обаче показва друго - че много от починалите от COVID-19 са можели да живеят още няколко години, пише Дойче веле.

Мъжете губят повече от жените

С помощта на статистиката е възможно да се определи колко години живот е загубил човек, който се е разболял и починал от COVID-19. С други думи: колко още е можело да живее, ако не се е бил заразил. Данните сочат, че мъжете са можели да живеят средно още 10,7, а жените - още 9,3 години.

Авторите на анализа са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус - общо 6115 души до 29 април, според института "Роберт Кох".

Тук правят впечатление разликите между отделните региони: ако в Бремен болестта е съкратила с малко повече от 7 години живота на средностатистическата пациентка, починала от COVID-19, то в Мекленбург-Предна Померания жените са можели да живеят средно още 13,9 години. Мекленбург Предна-Померания е и единствената германска провинция, в която заради новия вирус жените са загубили повече години от живота си, отколкото мъжете (средно 12,9 години).

Изчисленията следват модела на едно подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия, проучили данните за жертвите на COVID-19 в Италия и Великобритания.

Резултатът от тяхната работа: средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените - 12 години. От тях трябва да извадим по 1 година живот - заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените - още 11 години.

А предишните заболявания?

Ако вземем предвид и фактора "предишни заболявания", то в Германия мъжете, починали от COVID-19, са можели да живеят средно още 9,9 години, а жените - 8,5 години. Тоест пациентите, страдащи и от други болести, са си отишли значително по-рано заради коронавируса, отколкото е можело да живеят чисто статистически.

В Германия хората с предишни заболявания, които засега съставляват голяма част от починалите от коронавирус, биха могли да живеят още дълги години, казва Клеменс Вентнер, главен лекар на инфекциозното отделение на Университетската клиника в мюнхеннския район Швабинг. "Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно налягане или с деменция, например, да умират по-рано заради тези заболявания", уверява той.

Дебатът за годините, които починалите от коронавирус губят от живота си, тръгна от едно изявление на кмета на град Тюбинген Борис Палмер. Той заяви в едно телевизионно участие следното: "Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат". Заради това си изказване Палмер беше остро разкритикуван дори и от собствената си партия - Зелените.

Още по темата: общо новини по темата: 11857
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: